Skip to content

Nota del PSOE sobre les prospeccions

PSOE Menorca

Els representants socialistes al Parlament i al Consell de Menorca tornen a insistir en la necessitat de fer un front comú per aturar les prospeccions amb els partits de l’oposició i les entitats i organitzacions representants de la societat civil. En concret, després de les declaracions efectuades ahir per el conseller Company reconeixent que el Ministeri d’Indústria ha reobert  la tramitació del projecte que estalona l’empresa Seabird Exploration per fer prospeccions entre el Golf de Lleó i la Costa Nord de Menorca, resulta més evident i necessari que mai que els presidents Bauzà i Tadeo deixin d’acotar el cap davant els seus ‘jefes’ de Madrid i els plantin cara.

 

En aquesta línia, el diputat Marc Pons demanda “accions contundents” als governs autonòmic i insular. “Resulta intolerable que el Ministeri de Foment hagi ressuscitat, després d’haver-lo arxivat, el termini  per presentar l’informe d’afectació ambiental a l’empresa que vol fer aquestes prospeccions.” Pons lamenta el nul pes del PP de Menorca i del de Balears respecte dels seus companys de Madrid, tal com ha quedat acreditat amb els vots en contra dels ‘populars’ (amb alguna escenificació de fum de formatjada per part de senadors balears inclosa) a totes les iniciatives socialistes per aturar les prospeccions, així com amb les declaracions del Ministre Soria. “ Hem vist com fins ara les suposades accions del President Bauzà davant el govern de Madrid han resultat un fracàs: el Ministre dient que les prospeccions es faran i mentre el President de Canàries ja es va reunir amb Mariano Rajoy per a parlar de prospeccions el passat mes de gener, el President Bauzà no ha aconseguit xerrar ni amb la vicepresidenta Sáinz de Santamaria, tampoc amb l’anterior ministre de Medi Ambient ni amb l’actual ministra.”

 

De fet cada cop sembla més clar que l’actitud del PP respecte de les prospeccions passa per intentar impulsar cortines de fum, però sense plantar cara al Govern de l’Estat. Sembla com si els ‘populars’ de Balears hagin pactat amb el PP de Madrid allargar la tramitació de les  prospeccions per tal que es resolguin un cop passades les eleccions. 

 

Passes del PSOE contra les prospeccions
A principis de maig de 2013 el diputat Garcia Gasulla va registrar una pregunta al Govern de l’Estat en la qual demanava en quina situació estan els expedients de sol•licitud, elaboració d’informes d’impacte, consultes a les administracions afectades i informació pública d’aquestes prospeccions del subsòl marí de Menorca. Respecte del projecte que el Ministeri ara ha permès rectivar, en la resposta s’hi indicava que pel que fa a les autoritzacions d’explotacions “no hi ha cap d’autoritzada” i que aquest expedient es trobava –ara fa un any- en fase “d’instrucció administrativa.”

El PSOE també ha portat la preocupació per les prospeccions a Parlament i Consell. Així per exemple Marc Pons va requerir al Conseller de Medi Ambient que comparegués per explicar quin coneixement tenia d’aquests projectes i quina era la seva postura. Per la seva banda la Secretaria General del PSIB-PSOE, Francina Armengol, es va oferir “a anar amb el President Bauzà on calgui per convèncer que això és un desastre per la nostra comunitat.” A més, la consellera Gari Petrus va dur al ple d’abril de 2013 una proposta en contra de les prospeccions; iniciativa que es va convertir en conjunta dels tres grups i fou aprovada per unanimitat.
Aquests són exemples que evidencien com el PSOE sempre ha defensat i defensarà un front comú per mostrar el rebuig absolut i radical a aquestes iniciatives. Però el cert és que ara mateix les prospeccions només les pot aturar el Govern Rajoy.

Així doncs és evident que, en aquests moments, sense autorització ambiental no es poden realitzar els estudis. Però la resposta del Govern Rajoy és ben clara. El Ministre Soria diu que aquestes iniciatives es faran i que el president Bauzá ho sabia.

 


Deja un comentario

Your email address will not be published.