Skip to content

LA NOSTRA VERSIÓ DE CAN SAURA

MAC (Moviment Actiu Ciutadellenc)

Des de MAC (Moviment Actiu Ciutadellenc) volem manifestar el nostre desacord amb la decisió de traslladar els jutjats de Ciutadella a l’edifici Saura Miret. Ens dol profundament que l’Ajuntament s’omplís la boca de falses promeses i ens hagi ocultat les seves intencions reals, han jugat amb la nostra bona voluntat i ara toca contar la nostra versió. Fa aproximadament un any vam encetar un debat ciutadà a la Casa de Cultura de Ciutadella per a discutir la història i el futur funcional del Palau de Can Saura, ubicat al nucli antic del poble. Des de MAC volíem reivindicar que l’Ajuntament de Ciutadella explicités el compromís de donar un ús cultural a l’edifici, tal i com estava planificat: un museu, espais de reunió associativa, una sala d’actes pública, un pati per a recitals i concerts d’estiu, entre d’altres. Arrel d’aquest, es va generar tot un debat a l’esfera pública, als mitjans de comunicació locals i a les xarxes socials. Posteriorment es van convocar dues trobades del que vam anomenar “Plataforma Can Saura Cultural”: una nova formació participativa amb representació dels partits polítics, associacions i ciutadans que pretenien defensar l’ús cultural de Can Saura. Gràcies a la pressió de la Plataforma engegada per MAC i la intervenció clau de l’associació Martí i Bella dins l’Ajuntament,  el passat octubre seria creada una subcomissió oficial amb l’objectiu d’iniciar un grup de treball per a realitzar un estudi de viabilitat que demostrés que l’ús cultural de Can Saura en aquests temps de debilitat econòmica era possible. La pressió semblà haver fet efecte; tot estava preparat perquè es comencés a fer feina per mirar de donar forma a un centre autosuficient. El temps va anar passant i ningú va encarregar-se de convocar la subcomissió que s’havia creat per fer un Can Saura Cultural. A finals de febrer, l’Ajuntament rebé el final d’obra i, oficialment, l’edifici s’hauria pogut posar en funcionament. Des de MAC pensàvem que la millor manera de pressionar l’Ajuntament era organitzar una jornada de portes obertes i omplir Can Saura de cultura. La grata sorpresa va arribar quan fou el propi Ajuntament qui ens va comunicar que tenien les mateixes intencions. MAC, òbviament, va col·laborar amb l’administració local per realitzar la jornada de portes obertes, dissabte dia 8 de març de 2014. La gran afluència de gent que hi va assistir es convertí en testimoni de les possibilitats que l’edifici podia oferir i van viure llavors la màgia d’un espai ple d’activitats culturals. Aquell dia el discurs institucional fou nul, ningú es va pronunciar sobre el futur de l’edifici, es van dedicar exclusivament a penjar-se medalles per haver inaugurat el palau amb un concepte de cultura més proper a “la decoració per un sol dia” i sense un projecte al darrere. La setmana següent van aparèixer dues cartes al diari (una de MAC i una altra d’una membre de l’associació a títol personal) on criticàvem a l’Ajuntament del PP per la seva falta de gestió i planificació sobre Can Saura. Açò els va doldre i, per resoldre-ho, ens van convocar a una reunió per demanar-nos silenci. N’Auxiliadora Pons, regidora de cultura, ens va dir que era millor no fer empipar la gent de dalt la sala (perquè se’ns podrien girar definitivament en contra) i deixar-los treballar tranquils, arribant a insinuar que seria convenient treure alguna d’aquestes cartes de la nostra pàgina web (mac.moviment.info). També, ens va assegurar que es posarien a fer feina imminentment per estudiar la viabilitat d’un ús cultural per a l’edifici, però que necessitaven treballar sense pressions i ens exigien una treva. MAC va acotar cap i ens vam disposar a esperar sense obrir boca, com uns bons al·lots. Sembla ser que a principis de juny un estudi inicial sobre la viabilitat de l’ús cultural va quedar enllestit i  fou enviat als partits de l’oposició (PSOE, PSM i UPCM) perquè el revisessin. L’Ajuntament no va tenir en compte la nostra implicació i en cap moment ens van comunicar que s’hagués realitzat cap estudi. Per sort, aquell mateix mes vam rebre el projecte de mans de l’oposició. Ningú va convocar la subcomissió de Can Saura Cultural per debatre l’estudi de viabilitat i engegar-lo, en cas que fos factible. Ni el PP ni l’oposició es van asseure per xerrar-ne, l’estudi estava fet però el palau seguia tancat. Des de MAC vam intentar diverses vegades reunir-nos amb n’Auxiliadora Pons i el seu equip per saber què pensaven fer amb Can Saura, però va ser impossible poder concretar una cita per xerrar del tema, malgrat haver-l’hi insistit presencialment. Tan just la vam poder veure en un parell de reunions convocades per tractar la situació del teatre des Born, però el tema de Can Saura no es podia tocar. Per tal de pressionar a l’Ajuntament, vam sol·licitar fer un acte del Festival poètic Versemblants al mateix pati del Palau, però no va ser possible, no podíem emprar ni el pati ni l’edifici. Estava tancat i no s’hi podia fer res. Per què? Perquè no. A finals de la setmana passada va sortir al diari una notícia d’escasses vint línies que ens faria assabentar de la cessió de Can Saura al Ministeri de Justícia per tal d’albergar els jutjats de Ciutadella durant els propers quatre anys, a canvi d’un sucós lloguer. Aquesta és una trista notícia per MAC i per les altres entitats culturals, però encara més per un poble mancat d’infraestructures culturals. En cap moment s’ha convocat la subcomissió Can Saura Cultural, ni s’ha reunit ningú per discutir sobre l’estudi de viabilitat, han pres una decisió precipitada i arbitrària, per l’apatia que els suposa haver d’encarar el tema . És obvi que un pacte d’aquesta calibrada entre l’administració local i la central no és cosa de dos dies , requereix llargues jornades de negociació que s’han fet a les esquenes d’una altra realitat popular que demanda l’ús cultural; i encara més, se’ns ha mentit (literalment) a l’exigir novetats sobre el tema, obtenint respostes esquives o  silenci. Ni Ajuntament ni oposició han volgut amb prou fermesa treballar perquè la viabilitat econòmica de l’edifici fos una realitat, ningú ha mogut un dit per dur a terme el projecte cultural, ha resultat molt més còmode cedir l’edifici i feina llevada d’enmig. Està clar que les entitats culturals hem badat, confiats en paraules efímeres. Els regidors del nostro ajuntament, tan govern com oposició, seran més o manco competents, fet que no entrarem a discutir, però el que els hem d’exigir és més compromís i responsabilitat. Des de MAC volem deixar clar que no som de dretes, ni d’esquerres, ni de centre;  no volem que se’ns relacioni amb cap partit polític. Som els de baix, som el poble. Com a grup de ciutadans diversos estam compromesos i volem ajudar a construir un poble millor. Només demanam que no ens enganin ni s’aprofitin de noltros. Des de MAC no tenim cap intenció en malbaratar els doblers dels ciutadans, en tot moment vam deixar clar que noltros apostàvem per un centre cultural autosuficient i que podien comptar amb noltros per fer feina en aquesta direcció. Llàstima que els polítics d’aquest poble no hagin demostrat la seua intenció de treballar en aquesta direcció. Volem dir també que qualsevol ciutadà pot ser MAC perquè MAC som tots, fem feina en assemblea i a partir del consens, de forma altruista, sense ànim de lucre i pel bé comú. I com que som part implicada del poble, exigim uns polítics feiners i honrats, que és el mínim que es pot demanar. La transparència dalt la sala no hauria de ser avui una exigència sinó un fet. Mentre l’acord amb el ministeri no sigui firmat, seguirem pressionant per aconseguir desfer tot aquest despropòsit. Exigim que es convoqui la subcomissió Can Saura Cultural per poder rebre les explicacions, en persona, de la gestió de l’edifici i per resoldre els nombrosos interrogants que se’ns plantegen als ciutadans. Un sucós lloguer pot fer callar moltes boques, però a MAC ja no ens silenciaran més.


Deja un comentario

Your email address will not be published.