Skip to content

Sobre el paper d’Esquerra Republicana a Menorca

Joan Albert Pons i Bagur - Coordinador Esquerra Republicana - Menorca

Fa anys que Esquerra Republicana té presència en el marc polític menorquí. Per altra banda, són àmpliament sabuts els valors d’aquest partit: sobiranisme, socialdemocràcia, ecologisme, republicanisme, etc. La pregunta és llavors, per què aquesta formació neix a Menorca si altres partits poden ocupar aquest espai polític?

Aquesta pregunta té fins a tres respostes.

En primer lloc, Esquerra Republicana neix a Menorca per ser la “cola blanca” dels partits que comparteixen els valors esquerrans, republicans, ecologistes i sobiranistes. La intenció no ha estat ni serà mai la de dividir el vot. Això es pot veure en la participació del partit a candidatures municipalistes com Junts per Alaior o Ara Maó i a la candidatura al Consell Insular de Menorca amb MÉS per Menorca. És, per tant, la voluntat d’Esquerra Republicana sumar i ampliar la massa social sobiranista per avançar en les estacions del tren que ens ha de portar al vaixell d’Ítaca.

En segon lloc, el partit sorgeix per encetar d’una manera definitiva el debat nacional per tal d’eliminar tabús i convèncer a la societat menorquina que el millor que li pot passar és que Menorca esdevingui subjecte del seu propi dret a decidir. Això passa per implantar el missatge públic de l’independentisme i per avançar cap a l’empoderament polític de cada illa; això és, transferir totes les competències que suposen duplicitats i, si és necessari, més.

I finalment en tercer lloc, Esquerra Republicana es presenta a la societat dels Països Catalans com a partit xarxa; això és, com a partit vertebrador de l’Esquerra nacional arreu de la nació. Les esquerres autonomistes i nacionalistes – territorials – s’han fet necessàries per avançar, però el bastiment d’una Esquerra nacional és imprescindible. Des d’aquesta esquerra s’haurà de preparar una força potent per quan l’autonomisme post Bauzá fracassi; s’haurà de bastir una alternativa a la situació política, social i econòmica que passi per explicar que l’Estat espanyol fa aigües i oferir al conjunt dels ciutadans una democràcia real des de zero.

També és important el fet de l’Esquerra nacional des de l’òptica dels Països Catalans, donat que aquesta esquerra ha de ser qui impulsi la xarxa econòmica, social, cultural i política de Menorca amb el nou Estat català.

Tot això amb l’objectiu d’assolir la unitat nacional i la independència de la nació catalana i el compromís de construir una societat més justa i solidària.


Deja un comentario

Your email address will not be published.