Skip to content

Qui estima Menorca no la destrueix

JERC Menorca

DSCN0090
DSCN0090

Com a Joventuts d’Esquerra Republicana, assumim el valor de l’ecologisme com a nostre. La lluita pel territori està dins l’agenda política de les JERC i és per això que ens oposam a la construcció de les rotondes nocives per la nostra illa.

 

Aquest projecte començà quan el 2007 es va firmar un conveni entre el Ministeri de Foment i el Consell Insular de Menorca per a la destinació de 63 milions d’euros per l’illa. 33 milions es van invertir en un altre tram de l’illa i els 30 restants per al tram esmentat. Com tot projecte, es convoca una crida per propostes de intervenció i millora i se’n presenten 16. Es va escollir la proposta de l’empresa Mediterránea de Ingeniería Civil S.A, que planteja la construcció de 3 rotondes a nivell, soterrament d’un camí transversal i algunes millores en carrils centrals i illetes laterals. Quan el Consell dona a conèixer el projecte, en la proposta apareixen 4 infraestructures que obliguen a aixecar la carretera principal. Aquesta proposta contradiu les prescripcions tècniques del concurs.

 

Pel que fa a informes tècnics que analitzen la situació, el més complert prové del tècnic ponent en el Subcomitè d’Avaluacions d’Impacte Ambiental, pertanyent a la Comissió de Medi Ambient del Govern Balear, òrgan competent en matèria ambiental. En aquest informe es detallen de manera important els efectes ambientals i la falta de justificació dels enllaços a diferent nivell, a més de proposar alternatives.

 

En el període d’al·legacions s’argumenten propostes alternatives per utilitzar d’una altra forma el pressupost disponible del Ministeri de Foment. Es proposa que aquest pressupost també miri per altres parts de carretes de Menorca, per abordar deficiències que resulten molt més urgents que la pròpia carretera general i per a les quals no hi ha pressupostos disponibles. Aquesta proposta va ser refusada.

 

Característiques de la carretera actual:

–          45 km de longitud i 1 via per cada sentit

–          Trànsit destacable només en els dos mesos de temporada alta

–          No hi ha cap punt negre segons informes de la DGT de 2013

 

Estat del projecte:

–          Primera fase de les obres ja iniciada

–          6 grans rotondes en el tram Alaior-Maó (9km)

–          3 de les rotondes seran amb entrades i sortides a diferent nivell

 

Altres dades:

–          Cost: 30 milions d’euros

–          Respon a interessos privats: Una de les rotondes projectades és de doble nivell, a un lloc sense interseccions i en aquest lloc es preveu construir una planta de triatges de construcció, que necessita entrades i sortides per a camions. A.Gomila, és l’empresa encarregada del projecte de la carretera i és part interessada de la planta de triatges. També pels dos mesos de temporada alta, d’interès turístic.

–          En l’actualitat ja hi ha hagut 3 accidents en el tram de les obres

 

Ens oposam a aquest model perquè té un cost innecessari, perquè el pressupost es podria utilitzar per altres trams de camins i carreteres que ho requereixen amb més urgència. Ens caracteritza que som una Reserva de la Biosfera i l’impacte ambiental que suposa aquest projecte canviarà l’aspecte de la nostra illa i produirà mals irreparables. Tampoc estem a favor de la política obscura que ha executat el PP ja que en un primer moment s’ha oposat a mostrar els documents del projecte, demostrant així una feble transparència.


Comments (2)

    1. És una llàstima que a Menorca tinguem gent que desconeguin les pretensions d’aquest grupet de simpàtics joves de menorquins… i una altra cosa: no val insultar quan hi ha aquest desconeixement.

Deja un comentario

Your email address will not be published.