Skip to content

Discurs de Sant Antoni

Santiago Tadeo

acto institucional sant antonisanti tadeo
acto institucional sant antonisanti tadeo

Senyores i senyors, benvinguts a l’acte de celebració de la festivitat de Sant Antoni Abat, patró de Menorca. Un any més recordam i commemoram una data que té un significat molt especial per al nostre poble. Ara fa 728 anys que les tropes del rei Alfons III d’Aragó desembarcaren a Menorca i s’enfrontaren als exèrcits de l’últim rais de Madîna Manûrqa, Abu-Umar. Aquell dia s’escrivia un nou capítol en la història de Menorca que quedaria simbolitzat amb l’entrada del rei Alfons III a Ciutadella.

 

La conquesta de la Menorca musulmana va introduir canvis importants tant en el context religiós com en l’evolució i el progrés de la societat. Naixia un sentiment de pertinença i d’identitat com a poble, i va emergir un nou model de societat rural, més moderna; amb una nova cultura; amb creences, costums i tradicions nous, i amb una nova forma de vida i de govern.

 

La societat islàmica ens va deixar un llegat molt important que hem conservat i preservat, vestigis d’èpoques passades que s’han mantingut fins al dia d’avui. Passarien els anys, i continuaríem sent punt estratègic del Mediterrani, continuaríem sent un tresor a compartir. Menorca seria, temps després, territori de francesos i anglesos, i com a herència de tot açò hem rebut un vast llegat de les diferents civilitzacions que han viscut a l’illa.

 

És un patrimoni que ha sobreviscut a dominis i saquejos i que ens permet avui dia ser una illa rica en cultura, diferent, especial, amb un fort vincle amb el territori, una societat conservadora i tradicional, acollidora, oberta al món i en constant aprenentatge.

 

Tots els menorquins som conscients de la sort i del destí que ens va tocar, tots estimam la nostra terra com a única i singular que és, tots ens sentim arrelats a una cultura i a una llengua pròpies, tots som hereus d’una societat lluitadora i inconformista, tots ens sentim orgullosos de ser menorquins.

 

És per aquest motiu que avui, en un dia de celebració per al nostre poble, vull demanar el suport de tots els presents i de tots els menorquins a la candidatura de la Menorca Talaiòtica, perquè aquest ha de tornar a ser un objectiu de tots, per continuar lluitant per valoritzar el nostre patrimoni, per continuar defensant i protegint la nostra història, per donar a conèixer a l’exterior que Menorca amaga una de les cultures prehistòriques més importants del Mediterrani.

 

Perquè, com va passar ja fa més de vint anys, quan la societat menorquina es va unir per defensar i protegir un model de territori i va aconseguir per a Menorca el títol de reserva de biosfera, avui torna a ser necessari que tots els menorquins ens involucrem en un projecte que és de tots, en un llegat mil·lenari únic al món, amb un valor incalculable, que hem de mantenir i protegir per transmetre i deixar en herència.

 

Aquest 2015 serà un any decisiu per a Menorca. Aquest 2015 el Govern estatal decidirà quina candidatura espanyola optarà al títol de patrimoni de la humanitat davant la UNESCO, i el Consell Insular està fent feina perquè Menorca sigui la candidata escollida.

 

Avui vull anunciar que la Conselleria de Patrimoni del Consell Insular de Menorca ja ha finalitzat l’expedient de la candidatura de la Menorca Talaiòtica, que presentarà al  Consell Nacional de Patrimoni Històric que enguany, per primera vegada, es reunirà a Menorca el mes de març.

 

Per tant, aquest serà el primer pas per aconseguir el suport del Govern central davant la resta de candidatures espanyoles, i hem d’aconseguir que sigui un objectiu de tots, perquè és possible, perquè complim els requisits que es demanen, perquè la Menorca Talaiòtica, amb més de 1.570 béns arqueològics, dos per quilòmetre quadrat, representa una obra mestra del geni creatiu humà, és testimoni d’un important intercanvi de valors humans i aporta un testimoniatge únic d’una tradició cultural i una civilització ja desaparegudes.

 

Aquest 2015 serà un any important per a Menorca i per al futur de la nostra illa, perquè Menorca és molt més que un destí de sol i platja. Ho sabem nosaltres, que coneixem bé la nostra terra, i aquest ha de ser el missatge que hem de traslladar a tot el món. Som un territori petit però amb un gran patrimoni, no només arqueològic, sinó també geològic, geobotànic, cultural, artesanal…; una infinitat de possibilitats en un marc de bellesa excepcional que hem de saber aprofitar i revaloritzar, i aquest continuarà sent el nostre principal objectiu, i esper que el de tots els menorquins i les menorquines.

 

Feliç dia de Sant Antoni, i desitj que gaudesquin d’escoltar la conferència que oferirà l’historiador, professor i doctor en Història per la Universitat de ses Illes Balears Miquel Àngel Casasnovas Camps, i del concert de la Banda de Música des Migjorn Gran, així com de totes les activitats que s’han organitzat amb motiu de la nostra festa.

 

Moltes gràcies. 


Deja un comentario

Your email address will not be published.