Ara Maó proposa assolir la sobirania energètica sostenible en 25 anys – menorca al día
Skip to content

Ara Maó proposa assolir la sobirania energètica sostenible en 25 anys

ARA MAÖ

La formació menorquinista proposa passes per arribar a aconseguir que la ciutat no depengui energèticament d’electricitat produïda a través de combustibles fòssils, sinó d’energies renovables.

Per a aquesta fita és necessari fer un Pla energètic municipal que prevegi les mesures que s’han de seguir per fer-ho possible. Aquest Pla ha d’estar emmarcat dins el Manifest per uns Municipis Energèticament Sostenibles, al qual Maó, encara, no està adherit. I per començar a fer açò, fa falta que siguin les instal·lacions municipals les que adoptin aquests mesures: tant equipaments públics, com parcs, amb marquesines fotovoltaiques, i també en el transport públic. A poc a poc s’han d’anar introduint les renovables tant al polígon com en el centre urbà. Ara Maó també proposa, en aquest sentit, que s’estudiï la possibilitat d’introduir la biomassa per escalfar els equipaments esportius i comunitaris.

Però a part de mesures concretes, és evident que cal recuperar l’esperit de l’AL21, base de la participació de la població i conscienciació necessària per a una transició energètica. Un òrgan de participació que d’ençà que el PP és al poder ha deixat de convocar, i quan ho ha fet, tres mesos abans de les eleccions, ha estat inclòs dins una reunió més ampla d’autocomplaença pseudoparticipativa i clarament electoralista. Ara Maó, per tant, manifesta que, també amb el tema de l’energia, és necessari un canvi de model, i aquest passa per la participació i implicació de la població, amb un important component educatiu i de conscienciació.

També és imprescindible lluitar contra la pobresa energètica i adoptar les mesures pertinents per posar fi a aquest tipus de discriminació.

Malgrat que el govern central ha desincentivat l’ús de les energies renovables per pressions i interessos de les grans companyies elèctriques, cosa que manifesta la connivència (anomenada també «portes giratòries») entre el poder polític i el gran capital, des de baix, en aquest cas l’Ajuntament, es pot fer feina per crear ordenances municipals que incentivin les energies renovables. Estem parlant de mesures que possibilitin, també, un impuls de la dotació público-privada en edificis públics i també en aquells altres que sigui possible.

També es pot promocionar l’energia solar tèrmica per escalfar l’aigua calenta de les cases, que és un dels elements per on se’n va més energia en un habitatge domèstic. Fomentar els sistemes de reg per gravetat i el bombeig amb energia eòlica són possibilitats per explorar que l’Ajuntament, que ha de tenir un paper capdavanter i pedagògic en aquest sentit, ha de tirar endavant.

Per altra banda, Ara Maó també vol donar un impuls decidit per declarar unes Illes lliures de prospeccions petrolíferes.


Deja un comentario

Your email address will not be published.