Parlem de realitats a Sant Lluís – menorca al día
Skip to content

Parlem de realitats a Sant Lluís

Toni Garcia Romero

Benvolgut Sr. Cristóbal Coll i resta de regidors del Partit Popular a Sant Lluís:

Aquest darrers dies han escrit molt, Vostè i els seus companys, explicant el que han fet (!), el que volen fer (?) i, fins i tot, acusant-mos de dir mentides… Idò, anem a rallar de realitats, i, sobre tot, de conceptes!

 

Comencem per allò del que tan s’enorgulleixen, amortitzar el deute amb el banc. Caldrà recordar la diferència entre deute (un contracte amb un banc i uns termes de pagament pactats) i dèficit (aquells nombre vermells que ens deixen sense doblers). I en amortitzar deute és cert que ens estalviem interessos. Vostès van rebre uns comptes sense dèficit i sanejats per la nostra companya Càrol Marquès. La pregunta que ens fem al PSOE és, cal en aquestes elevades quantitats i deixant desatesos a veïns amb dificultats? Veïns que són desviats a Càritas o Creu Roja, entitats que reben de Vostès una mínima i insuficient quantitat de doblers.

 

Continuem amb el romanent de caixa de 4.000.000€ (benefici! És l’Ajuntament una empresa privada!?) del que tan presumeix, però no han estat capaços d’acollir a famílies que no arriben a pagar el lloguer. Reclamarem a l’IBAVI (oficina que el Govern del PP a desmantellat a Menorca) els solars i construirem els habitatges socials tan necessaris. Ampliarem la Biblioteca i comprarem el mobiliari i material per la nova escola, si la Conselleria no se’n fa càrrec. Sols són capaços vostès de dedicar 30.000€ aquí, 50.000€ allà, com han fet amb el seto de l’Avinguda de la Pau, quan açò és el que costa qualsevol obra de manteniment (si, manteniment, com aquell que pinta a ca seva o barata les cortines velles).

 

Per que la realitat, ja que passem per l’Avinguda de la Pau, és que al poble li calen inversions. I per que aquesta avinguda deixi de ser una carretera de pas, volem convertir-la en un passeig i porta d’entrada al poble. Impulsant realment l’economia de Sant Lluís, amb bars i restaurants amb terrasses sense tanta renou i fums de cotxes, o comerços que puguin exposar els seus productes (dels pocs que queden, per que cada dia ni ha més de tancats; serà que són uns malcriats i volen dur-li la contrària al seu ministre, el Sr. Montoro).

 

Per que al turisme, motor real de l’economia de Sant Lluís, cal que l’estirin. Açò han sabut fer Es Mercadal amb el Carrer Major, o Es Migjorn amb la Migjornale o la Musicale, i tots dos s’omplen a vesar (segurament ens enganyen, són ajuntaments governats pel PSOE…), en canvi, Sr. Coll, vostè ja no va celebrar el mercat artesà amb música aquest darrer estiu… Per açò volem coordinar-mos amb comerciants i entitats culturals i esportives, per organitzar esdeveniments d’interès. I aprofitar els oferiments de veïns il·lustres que projectin el nom del nostre poble internacionalment.

 

En canvi, per què no emprar i potenciar allò que el territori o la natura ens ofereix, com nosaltres volem fer? Una xarxa de camins rurals (quan refarà els enderrosalls o els eixarmarà?) per a practicar el senderisme, cicloturisme, o colcar. O  relacionar artesans i productors locals amb el comerç del poble i els establiments d’hostaleria. O aprofitar la tramuntana per a surfejar a Sa Punta Prima, com hem vist fa uns dies. I ja que som en aquesta platja, la que més establiments hotelers té i visitants acull, dignifiquem-la! Molta Oficina Turística (que sí), però no hi ha encara el Passeig Marítim que es mereix. I l’aparcament és una esplanada-torradora sense una sola ombra.

 

I d’una urbanització anem a aquelles que cal recepcionar. Ho farem per que la llei obliga, per que els propietaris d’altres urbanitzacions o Son Parruquet ho van fer, per que una Menorca Reserva de la Biosfera no pot contaminar amb pous negres, i per evitar que als solars buits no es pugui edificar (que açò s’ho calla). I si cal, cercarem finançament a Madrid o Brussel·les per alleugerir-lis el cost.

 

I pensam que als veïns (i turistes de l’IMSERSO) d’aquestes urbanitzacions (més de la meitat!) els cal millor tractament i atracar-los al poble, tot l’any. I que els empleats turístics han de poder arribar prest al seu lloc de feina. I tots nosaltres arribar fàcilment a Maó, o a Es Castell. Per açò reclamarem al Consell Insular transport públic tot l’any, una millora de freqüències, ampliació d’horari i connexió amb el poble veí. El seu company del PP, el Sr. Alejandre, estava massa ocupat amb rotòndes!

 

Per açò cal un Pla de Mobilitat real, no un “florero” com el seu, al que no fa cas ni Vostè! I començant per on toca: aquells aparcaments per a residents i visitants que permetin pacificar els carrers del poble, evitant que Es Cos continuï morint-se poc a poc i anivellant voreres i calçades d’altres carrers. Per que també obliga la llei, però fonamentalment per que creim en un poble amable i segur per a fiets, gent gran i amb discapacitats.

 

I dic “florero” per que donaren l’esquena a les moltes hores de dedicació al debat de veïns i entitats. Com van eliminar, a la primera de canvi, un il·lusionant programa, “A peu a l’escola”, sorgit del diàleg entre mares, pares i escoles i estalonat per l’anterior equip de govern. I tot per que no els agrada la veu dels ciutadans, no els importa la seva participació. Per açò és ara que corren darrera tot hom. I com què el PSOE si que hi creu, en el diàleg, recuperarem aquests canals de debat i el “A peu a l’escola”.

 

Perquè aquest diàleg ja l’hem encetat. I detectat problemes. Per açò proposem un Pla Director de la Zona Esportiva, que permeti d’una vegada desencallar els problemes de saturació de vestuaris i sales i, pot ser, atendre antigues peticions com la de la piscina. I ordeni els seus voltants, convertint l’aparcament al costat del centre de salut en un jardí pel Geriàtric. I també un Pla Director d’Es Pla de sa Creu per a millorar la Biblioteca, i l’Ajuntament, i Casal d’Avis, i EMEA, segons les prioritats de cada ú. Ha fet res Vostè?

 

Si! En quatre anys 150 metres des Cos, baratat llums dels carrers, canviat un “seto”, col·locat un capell al moli i un parell de parcs infantils (deuen estar esbraonats!). I no han lluitat gens, davant d’altres administracions, per defensar els interessos de tota la gent de Sant Lluís, precisament quan el vent bufava mes favorable, en estar totes en mans del PP!

 

Per aquest motius crec i creim fermament que els veïns de Sant Lluís es mereixen d’altres dinàmiques.


Deja un comentario

Your email address will not be published.