El Centre Bit, i la nova via menorquina de desenvolupament – menorca al día
Skip to content

El Centre Bit, i la nova via menorquina de desenvolupament

Nel Mart, MÉS per Menorca

Menorca està d’enhorabona, i Alaior encara més. I hi està a pesar de molts emperòs que ara ja no són l’important. L’important és que en 100 dies el Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han evitat que passés com amb el Centre d’Interpretació de s’Enclusa: arribar al termini d’execució de la inversió (13 d’agost en el cas de s’Enclusa i 31 de desembre del 2015 per al Centre Bit) i no tenir res fet. 

Avui podem dir que la inversió prevista el 2010 per a disposar d’un edifici modern, ampli i versàtil, que actuï de centre aglutinador per als emprenedors de les TIC és pràcticament una realitat. En poques setmanes la Fundació Bit executarà la compra definitiva del futur centre a Menorca, i a corre-cuita (abans de què acabi l’any) adjudicarà altres actuacions de mobiliari i millores per a posar en marxa el seu funcionament.

És bo per tant, avui, recordar, que aquesta inversió pressupostada en 5 milions d’euros forma part d’allò que coneixem com inversions estatutàries, és a dir de recursos econòmics (uns 400 milions d’euros anuals) prevists en la llei autonòmica més important, l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. Una previsió que feia l’Estatut com a compensació pels costos de la insularitat, fins que s’aprovés abans del 2015 la reforma del Règim Especial de les Illes Balears. Lamentablement, emperò, ni el 2011, ni el 2012, ni el 2013, ni el 2014, es van presentar projectes d’acord amb les previsions de l’Estatut, per valor de 1.600 milions d’euros; encara no tenim el nou Règim Especial que reguli i compensi els costos de la insularitat;… i s’han perdut (tot i que el Govern actual ha presentat recurs contenciós) inversions importantíssimes per a Menorca com la de s’Enclusa, a Ferreries.

Segons l’estudi elaborat el 2014 per la Universitat de les Illes Balears sobre els costos de la insularitat, les Illes Balears perden cada any 8.507 milions d’euros derivats d’una insularitat mal resolta o compensada. Segons Joan Rosselló, coautor de l’estudi, el Producte Interior Brut augmentaria un 35’1% sense els sobrecostos de la insularitat. Precisament el Centre BIT a Alaior, com a centre per a l’impuls tecnològic de l’economia, representa molt bé l’esforç i la convicció de rompre amb la part negativa de la insularitat, perquè són les tecnologies de la informació i la comunicació les que incrementen la competitivitat i la productivitat de les empreses, i on la insularitat deixa de ser, per primera vegada, una barrera física.

El 2010, quan es va decidir crear el Centre Bit, les empreses TIC de Menorca representaven només el 2’8% del PIB menorquí (segons dades de l’economista Carolina Beltrán). El 2010 hi havia a les Illes Balears 1.721 empreses relacionades amb les tecnologies de la informació, i només el 8% estaven a Menorca. Cal revertir aquesta situació, i fer de les TIC el nostre principal instrument per incrementar la competitivitat i productivitat.

Necessitam una nova via menorquina de creixement, un nou model econòmic, on el sector quaternari (de la tecnologia i la innovació) i el sector quinari (de la cultura i el benestar) aportin valor afegit, i per tant competitivitat, a la resta de sectors econòmics (turisme, indústria, agricultura,…), defugint del cost negatiu de la insularitat. I el Centre Bit ha d’estar al servei d’aquesta nova via menorquina, donant suport als emprenedors de base tecnològica.

L’objectiu 2020 d’Europa es que el 3% del PIB es destini a R+D. A Espanya és del 1,24% i a les Illes Balears del 0,33%. Queda molt camí per recórrer, però l’aposta és clara. La taxa de turisme sostenible que es posarà en marxa l’any que ve també ha de ser un revulsiu en aquest mateix sentit de canvi de model econòmic, de redistribuir recursos per a ser més competitius, i destinar una part important del fons recaptat a l’impuls de projectes d’innovació tecnològica (R+D+I) que contribueixin a la diversificació turística (tal com recull l’article 21 de l’esborrany de llei sobre estades turístiques). El sector tecnològic ha de jugar un paper transversal i alimentar a altres sectors, beneficiant el desenvolupament econòmic i social i en el benestar general.

Tenim una gran oportunitat. El paper del Centre Bit a Menorca ha de ser crític amb el desenvolupament de l’economia del país, una economia més basada en el coneixement i amb l’objectiu de diversificar la creació de productes i serveis d’alt valor afegit.

Reserva de Biosfera, Menorca Talaiòtica, Centre Bit Menorca,… han de formar part del vocabulari de la nova via menorquina de desenvolupament.


Deja un comentario

Your email address will not be published.