Skip to content

La dieta per a salvar el planeta

 Anton Soler i Ferrater, metge i membre de la Federació d’AAVVs Menorca

Els gels mil∙lenaris del casquet polar s’estan descongelant a una velocitat de vertigen. En 30 anys s’ha fos més del 70% de la seva superfície. 30 anys són un instant a escala geològica. Un instant més i haurà desaparegut tot el casquet polar, qui sap si provocant alguna distorsió als grans corrents que giren pels oceans i regulen el nostre clima. Tothom sap que el planeta s’està escalfant perillosament, cada vegada patim fenòmens meteorològics més extrems, les geleres de les grans muntanyes també van desapareixen ràpidament, la mar augmentant de nivell….

També sabem  que les emissions de CO2 degut als combustibles fòssils que emprem generosament pel transport són una causa important de l’escalfament global, però pot ser no és tan conegut que la nostra manera d’alimentar-nos també provoca una ingent quantitat d’emissions d’un gas, el metà, que té 23 vegades més poder d’escalfar l’atmosfera que el CO2.

Un informe de la FAO amb el títol, “la llarga ombre del bestiar” assegurava ja en el 2006 que les 1.500 milions de vaques que hi havia en el món eren els responsables del 18 % dels gasos d’efecte hivernacle, un percentatge més gran que el dels automòbils, els avions  i altres formes de transport juntes. I això sense comptar amb altres tipus de bestiar, també herbívors i productors de metà, com els cavalls, búfals, etc.

Si a aquesta gran emissió de metà li sumem que estem desforestant immenses quantitats de boscos i selves per dedicar-los a pastura, suprimint així els arbres imprescindibles per atrapar l’excés de CO2 atmosfèric, ja tenim clar l’efecte d’escalfament global provocat per la nostra alimentació.

L’actual ciència de la nutrició ha comprovat sense gènere de dubtes que no són necessàries tantes proteïnes d’origen animal per a la nostra salut. Una dieta habitual pot incloure embotits i llet per berenar, un tall de carn per dinar, i peix, o ous, o formatge per sopar. Això són un excés de proteïnes que el cos no pot emprar i que simplement crema inútilment. També se sap que una dieta més vegetariana és altament saludable.

El desembre que ve, se celebra a Paris una cimera pel Clima, on tots els països del món -aquesta vegada també hi seran els països més contaminants del planeta, EEUU i Xina- negociaran mesures per intentar reduir de manera dràstica les emissions originades pels combustibles fòssils.  

Organitzacions globals com Avaaz, Greenpeace, 350.org, han convocat una marxa pel clima  el 29 de novembre a nivell planetari, per alertar als polítics i a la ciutadania “que aquesta és la darrera generació que pot frenar el canvi climàtic”. No n’hi haurà una altra.

Des de Menorca també ens hi volem afegir, i si vols aportar el teu imprescindible suport, vine el 29N, diumenge, a la marxa pel clima que s’anunciarà pròximament. Ah! i aposta per una dieta més vegetariana. Fes-ho ni que sigui per als nostres fills i néts .

 

                                            


Deja un comentario

Your email address will not be published.