La Diada del Poble de Menorca: “SEN AGÀIZ” – menorca al día
Skip to content

La Diada del Poble de Menorca: “SEN AGÀIZ”

Un article de Manolo Bonet


Al voltant de la Festa de Menorca record que d’estudiants solíem anar de sortida a “S’Anagai”, nom àrab  del puig de Santa Àgueda.

Malgrat l’estat en runes del lloc ara, fou aquí a on les tropes del Rei Alfons III  guanyaren als Moros de Berberia un 21 de gener del 1287.

Pels àrabs de llavors aquest era  un espai de gran bellesa amb jardins ben cuidats i en temps de pau hi tenien la residència d’estiu, on hi anaven a passar l’estiuada, acompanyats amb una cort de músics,poetes, artistes i filòsofs vinguts d’arreu del món musulmà…no tenien “Tele”!

Un cop més l’historia l’escriuen sempre els guanyadors…i així hem fet por als al·lots: Què vindrà es moro!

Els Biniaxa, Binidofà,Binimodén,Binicodrell, Binimoama,Musuptans, Canassies…tants de toponímics d’antany són prova vera que els conquerits eren gent de la terra, pagesos que treien el queviures de la seva estimada Minurka.

En la crisi d’avui… molts de llocs estan abandonats com “S’Anagai”: ses garrofes es perden en terra, ses figues de “frare” es sequen en els arbres i sa marina pren a la petita espurna que l’encén!

Les grans superfícies i prest els Mc Donalds rebenten tot quant  la Minurka dona de sí.

Estar clar que no n’hi ha prou per a tots…si el nivell de vida es més gran que el ventrell i junts amb el mercat Europeu i el de l’U.S.A., i ara a l’afegir el del xinesos i quants d’altres s’aixequen al Llunyà  Orient, quasi un 80% de tota la matèria prima, recursos i energia del planeta …

Els productes “Made in Minurka” contràriament als del temps de la “Conquesta” avui són més cars si bé saníssims!

A Mallorca el rei Jaume I després de conquerir-la com menjar compartí una cabassa d’ alls que era tot el que hi havia al rebost de la casa pairal i així hi tot va dir: “Hem Bendinat”!

A Minurka es diu que l’Almojarif”, com projectils contra les tropes cristianes a “Sen Agàiz”, hi llençava fogasses de pa de pagès…reflex llegendari de quant els conqueridors àvidament arrabassaren als conquerits.

La Conquesta que celebrem, de no obrir-la ara i festejar-la multiculturalment amb quants avui fem i volem Minurka, potser perd bona part del seu sentit.

Els “Tres Tocs” amb “Tedèum”,potser aquest any més que en terra millor ens vindrien sofrir-los damunt el cap.

 

Mbonet-fuster.


Deja un comentario

Your email address will not be published.