Valoració de les declaracions d’Aitor Morrás, de Podem Eivissa – menorca al día
Skip to content

Valoració de les declaracions d’Aitor Morrás, de Podem Eivissa

Més per Menorca


“Els insults no ens faran callar davant una proposta injusta per a Menorca, i que castiga l’aposta de l’illa pel desenvolupament sostenible”

Així reacciona Nel Martí, diputat portaveu del grup parlamentari MÉS per Menorca, davant les desqualificacions fetes pel diputat eivissenc Aitor Morrás, que es va traslladar ahir a Menorca per a defensar una proposta de distribució territorial dels recursos de l’impost turístic que perjudica amb més de 5 punts a Menorca per davall d’Eivissa, rompent així el criteri territorial aplicat fins ara, segons el qual mai hi havia més de 2 de diferència – com a molt- entre les dues illes, de models econòmics i turístics ben diferenciats.

“Ja és tenir nassos que hagi de venir algú des d’Eivissa a qüestionar -amb xuleria i insults- els acords presos per la màxima institució menorquina, i perquè callem tots davant una proposta que, injustament, margina Menorca”, diu Martí. Per als menorquinistes, Aitor Morrás va ser ahir molt clar: la proposta de Podem és menys per Menorca i més per Eivissa.

Martí recorda al sr Morrás que MÉS per Menorca és l’únic partit que ha presentat, en forma d’esmena al projecte de llei sobre l’impost de turisme sostenible, la proposta i la posició de l’equip de govern (PSIB-MÉS-Podem) i del plenari del Consell Insular de Menorca, amb l’acord sempre de Podem Menorca.

I aquesta proposta de territorialització feta des de Menorca -unàniment-  és la d’agafar com a criteri de referència i de mínims la distribució de recursos de les competències homogènies de la Llei de finançament dels consells insulars. Una distribució de mínims que garanteix que no es premiï un model de desenvolupament per sobre de l’altre. No seria just que qui ha apostat pel desenvolupament sostenible i la filosofia de Reserva de Biosfera, i ha desclassificat milers de places turístiques, ara es vegés perjudicat perquè es premia a qui té més oferta de places. Un acord de mínims, explica Martí, que pot suposar de vagades el 15%, el 20%, o més, per a Eivissa, o per a Menorca, o per a Formentera, però que manté un cert equilibri territorial entre les Illes.

 

Nel Martí lamenta la hipocresia de qui diu en privat demana “disculpes” i diu “que hauríem de moderar el to” (en referència a una trucada de Morrás que es va produir després de fer les esmentades declaracions públiques) i per l’altra desbarra gratuïtament contra MÉS per Menorca i la proposta del Consell Insular de Menorca.

Aitor Morrás hauria d’explicar, en canvi, perquè vol que Eivissa es quedi el 20% i Menorca només el 15%. Perquè la qüestió no està en els percentatges sinó en els criteris que es volen aplicar i el model econòmic que es vol impulsar. “Perquè si reduim el debat a percentatges, Menorca vol el 20% o més, que ho tengui clar Morrás”.

Finalment, Nel Martí acusa a Morrás de demagog i cínic per venir a Menorca a recordar a MÉS que en el seu programa reclama que els Consells participin en la recaptació de l’impost. “I així és, i tant que sí”, diu el diputat menorquinista. Però el Govern de Canvi, per si Morrás no ho recorda, no es basa amb el programa electoral de MÉS per Menorca -que ja ens agradaria- sinó amb els Acords pel Canvi, on es recullen els mínims per a governar de manera fidel i estable. “Si Morrás no té clar açò és que té un problema, i ens genera un problema a tots”.

El portaveu de Més per Menorca acaba demanat a Morrás que digui clarament si accepta o no l’acord el Consell Insular de Menorca, del Govern i del plenari, quant als criteris de repartiment territorial de l’impost.


Deja un comentario

Your email address will not be published.