Skip to content

LLARGA CARTA DE DENÚNCIA I D’AGRAÏMENT ARRAN DE LA JORNADA “MENORCA PEL DRET D’ASIL II, ARTISTES PER LA PAU”

Plataforma Ciutadana Benvinguts Refugiats Menorca.


Dissabte 14 de maig, la plataforma ciutadana “Benvinguts refugiats Menorca” es va unir a la  convocatòria  internacional de denúncia  a  la  vulneració dels drets humans per  la  vergonyosa  Europa  que  estem veient cada dia a través dels mitjans de comunicació, de les  xarxes socials i  de  testimonis  en  primera  persona  que  demostren  que  els  teòrics  valors  fundacionals  (les  múltiples  declaracions  de  drets  universals)  del  nostre  continent  esdevenen  paper  mullat,  o  més ben dit, paper ofegat.

Milers de persones han mort i moren cada dia, intentant fugir de guerres que no han creat, a  les mateixes aigües on nedarem aquest  estiu menorquins, turistes i visitants de la nostra illa.  Aquesta  Europa  que  s’afanya  en  aixecar  fronteres,  en  signar  contractes  que  condemnen  injustament  infants,  mares,  ancians  i  homes,  a  la  l’extrema  precarietat,  convertint‐los  en  detinguts,  en  “delinqüents”  sense  drets  i  sense  llibertat  ni  tan  sols  per  rebre  l’ajuda  dels  múltiples voluntaris que es lliuren a donar suport  incondicional; aquesta Europa que nega a les  víctimes dels conflictes armats la possibilitat de demanar l’asil després de gasejar‐los, colpejar‐ los i fins i tot disparar‐los quan intenten  travessar per altres arriscades vies a una societat més  esperançadora que cruel, despietada i assassina, no ens representa. NO ENS REPRESENTA.

Per açò dissabte 14 de maig, la plataforma Benvingudes i Benvinguts, a més d’una jornada de  denúncia, es va proposar recaptar fons destinats  a l’ONG Bomberos en Acción. Dues metgesses  de Menorca, Lourdes Rodríguez de Zuoloaga i Remedios Femenías,  han estat Idomeni oferint  amb ells desinteressadament els seus  serveis en qüestions de sanitat i del que fos precís amb  aquesta ONG.

Segons ens han comunicat, el 80% de refugiades són dones, amb la qual  cosa  una de  les principals necessitats  era  aconseguir una  carpa per  a embarassades  i mares  amb  infants, que oferís les condicions sanitàries, d’intimitat, de seguretat i d’higiene bàsiques, per no restar a la intempèrie o entre el fang  mentre donen a llum i amamanten els seus bebès. Un  indret arrecerat del sol, del  vent,  del fred, on poder tenir assistència sanitària i on cobrir, en la  mesura d’allò possible, les necessitats bàsiques.

Ens dol no poder fer més per elles i per ells,  però “des de baix” hem aconseguit 5.150’69€ per aquest projecte de llar temporal (si no fem  tard, ja que està previst el desallotjament dels camps per deportar els refugiats a Turquia o de  nou a Síria). Sigui com sigui,  amb aquests beneficis donarem suport a l’equip de voluntaris de  “Bomberos en  Acción”,  que  ho  deixa  tot  per  ajudar‐les dins  la  tragèdia  en  què  es  veuen  immerses.

Com bé sabeu, aquests doblers els hem reunit entre moltes persones i col∙lectius. Per açò, una  vegada més, volem agrair públicament  a tots els que ho heu fet possible,  col∙laborant d’una  manera o d’una  altra. Demanam disculpes per avançat si ens hem oblidat algú.

Gràcies a: S’Ajuntament de Maó, pel seu suport en tot,  amb les portes i els braços oberts, amb tota la  bona disposició  i logística que estava al seu abast.  A  les  associacions  Acircaos,  Molí  de  Baix,  ANOOR,  Associació  per  l’alliberació  del  poble  saharaui, Menorquins pel Territori, la PAH, Esparters de Menorca i a Amnistia Internacional.  Als  comerços  “El  Txoco”,  “Caraba”,  “BarAvins”,  “La  Principessa,  Delizie  Italiane,  “La  paella”,  “Tirant Nou”, “Sa Vinya d’es pont”, “Pipet&co café Lab”, “Bar Reina”, “Nadal i Martínez S.L.”,  “Distrubuciones Goñalons S.L.”,  “Món de Vins”,  carnisseria  “Ca’n Dani”,  “Ca’n Pedro” i  “Ca’n  Senyalet”,  “Les  delícies”,  “Pastisseria  Moll”,  “Ca’n  Xavi”,  “Ca’n  Ceres”,  “Fruites  i  Verdures  Caimaris”,  “Fruites  Andreu”,  “AgroMenorca”,  “Ca  na  Joana”;  a  Montse  Molí,  Aina  i  “Ses  orquídies de Ciutadella” per cedir les seves manualitats, a en Sergi Vinent per les verdures; a  en  Martí  Carbonell  i  na  Susana  Parro,  per  cedir‐nos  la  carpa saharaui;  a mami  i  Abdoulaye  Ndiade,  pel  seu  menjar  senegalès.  Gràcies  també  a  na  Kaori  i  n’Isma  López  per  la  seva  meditació guiada; i als que vau fer possible el debat obert sobre aquest drama, tractat des de  diversos  punts  de  mira:  Joan  Febrer  de  Justícia  i  Pau,  el  polític  Ramon Orfila,  la  Consellera  Cristina Gómez i en Nico com a socorrista i testimoni.  Gràcies  a  “Menorca so”  i  a tota  la resta  de tècnics,  que  van  estar moltes  hores sonoritzant  diversos artistes units per la mateixa causa: Joan Bosch, Jordi Odri, Melo i María Galetta, amb  poesia;  Marta  Cardona  i  Soqui  Rojo,  que  van  crear  amb  els  infants  un  mural  per  la  pau;  “Karbala  danza  teatro”  Maica  Martínez,  Zoe  Procajlo,  acompanyades  del  violí  de  Carme  Cardona Mir; Ruth i Míriam,  Radah Akasha amb la seva dansa, també per la pau; Elena i Vitus,  Marcos  Vinodelfín  amb  el  seu  tema  composat  per  la  ocasió  “Hoy  atravesamos  la  nada”  i  d’altres temes de  “El  circo de  las mariposas”;  a Pele Punkautor (que a més,  va fer una  gran  paella  vegetariana);  a  Zoe  Valderrama  i  Luis  Souto,  de  l’escola  de  Música  i  dansa  d’Es  Mercadal;  a  el Gran  Pepot  i  els seus  viatges;  a  d’Insmusa; UTE‐DAHL;  la  Coral  femenina  de  l’ateneu maonès,  amb  Lola  Mir  al  piano,  cedit  per  Sime  Musicasa;  a  la  Big  Band  de  l’Orfeó  Maonés; a tots els components de “Bastió de s’Illa”; a n’Elisa; i com no, gràcies a les conegudes  i divertides presentadores Adri i Malu (na Joana i na Reme), les “Chachas sense fronteres”.

També al Consell Insular; al Fons Menorquí de Cooperació i als ajuntaments de Ferreries i es  Migjorn Gran, als partits polítics de Maó i Sant Lluís que van col.laborar. Moltíssimes gràcies als més de trenta voluntaris que us vau oferir somrients i implicats; als que  vau aportar menjar a títol personal, als que vau fer aportacions o donatius “in situ”, a totes i  tots  els  que  vau  venir  a  posar  el  vostre  granet  d’arena,  assistint  i  donant  més  sentit  a  la  organització d’aquest acte.

Unes tres mil persones hem participat d’una manera o una altra en la Jornada “Menorca pel  dret d’asil II” i ho hem fet per una humanitat més justa i  coherent, amb més ponts i menys  fronteres. Açò demostra que les víctimes dels conflictes armats, en el fons no estan tan soles,  que Menorca és terra d’acollida, amb habitants sensibles i crítics que criden ben fort

NO A LA  GUERRA, SÍ A LA PAU i AL DRET D’ASIL.

No aturarem de fer feina pels valors i els drets humans mentre aquesta vergonyosa situació  sigui  damunt  la taula.  Damunt  la taula  no  hi  volem  violència,  ni mort,  ni  infants  atemorits,  gasejats i traumatitzats. Hi volem pa, justícia, dignitat i principis de solidaritat amb els nostres  semblants. Una humanitat més sensata i sostenible no és possible, és necessària! Governants de cor glaçat:

OBRIU LES FRONTERES JA!  ATUREM AQUESTA MASSACRE!

 


Deja un comentario

Your email address will not be published.