Un incendi envoltat d’una gran solidaritat ciutadana – menorca al día
Skip to content

Un incendi envoltat d’una gran solidaritat ciutadana

Equip de Govern de l’Ajuntament des Mercadal


Una vegada que s’han acabat els treballs d’extinció de l’incendi de Macaret, Coves Noves i Addaia volem agrair a totes aquelles persones que, directament o indirectament, han participat en l’extinció del greu incendi forestal de dimarts dia 6 de setembre as Mercadal.

Hem rebut moltes mostres de suport i de solidaritat d’un gran nombre de persones i d’entitats: dels mateixos veïns residents a la zona, del Consell Insular de Menorca de que, a més de la presidenta, diversos consellers i conselleres es van presentar immediatament al lloc de l’incendi; de la resta d’Ajuntaments dels quals els batles ens van telefonar per oferir suport amb mitjans materials i personals; del Govern Balear de que, el Conseller de Medi Ambient es va presentar a Menorca i la mateixa presidenta de bon matí ja va cridar a l’Alcalde per si necessitàvem ajuda; i de la Direcció Insular del Govern de l’Estat que també va ser present al lloc de comandament posant tot el personal que tenia disponible. Totes han estat unes mostres de solidaritat o suport que volem fer extensives a molta gent.

A tots els que des del primer moment s’han implicat en les labors d’extinció i ajuda, des del personal de recollida de residus que es varen trobar amb el foc allà on es va iniciar a Punta Grossa fins als bombers, tant els professionals com els semi professionals, que van actuar immediatament a les fosques amb gran perill personal; a les brigades d’IBANAT que es van jugar la pell a primera línia de foc i que el van controlar amb gran diligència; als equips aeris d’extinció que a primera hora del matí van ser tan efectius com sempre; als conductors de camions cisterna que sense descans varen ajudar; al personal del 061; a la Creu Roja que va atendre les persones que anaven arribant al Recinte Firal; als voluntaris de Protecció Civil; a les brigades municipals que de bon matí les varem mobilitzar per preparar el lloc de reunió dels afectats; als membres d’emergències que en tot moment van coordinar les intervencions; a la Guàrdia Civil que, amb molta professionalitat, va anar desallotjant a les persones en risc; a la Policia Local també mobilitzada que anava col·laborant amb la Guàrdia Civil fins desallotjar tots els vesins i va demostrar una gran implicació; al personal de neteja que va preparar el punt de reunió (Recinte Firal); al personal de la direcció i als turistes dels hotels de l’àmbit que durant 3 hores van haver d’estar al carrer a les fosques esperant ser traslladats amb els autobusos habilitats fins al Recinte Firal i, sobretot, a una gran majoria de ciutadans de tota la zona que han demostrat molta serenor i força col·laboració en els moments més crítics de l’incendi. Segurament que sense voler ens haurem deixat algú, ja que van participar més de 150 efectius en l’extinció d’aquest incendi, i en som conscients que una gran quantitat de persones anònimes han fet una gran labor en benefici de la col·lectivitat, ja sigui informar, ajudar o actuar.

Tal com ens va dir en Jorge, tècnic director de l’Ibanat s’ha actuat amb rapidesa i diligencia, un bosc molt sec cremant a la nit, amb un gran vent del nord i entre 4 urbanitzacions molt poblades, hi hagués pogut haver molt més danys personals i materials a part del mediambiental que tots coneixem.

En som conscients que Es Mercadal té una gran extensió de zones arbrades i desgraciadament moltes vagades hem tingut incendis. Ara toca reflexionar, cercar-ne les causes, i demanar-nos què podem fer per evitar-los, i al mateix temps plantejar-nos com contrarestar aquesta desgràcia, pot ser intentar reforestar.

Gràcies a tothom els danys no varen anar a més.

Equip de Govern de l’Ajuntament des Mercadal


Deja un comentario

Your email address will not be published.