19 Setembre: Cimera de Nacions Unides sobre persones Refugiades i Migrants – menorca al día
Skip to content

19 Setembre: Cimera de Nacions Unides sobre persones Refugiades i Migrants

Declaració del Fons Menorquí de Cooperació

El drama dels refugiats és ben present a Europa.
El drama dels refugiats és ben present a Europa.

L’Assemblea General celebrarà una reunió d’alt nivell el proper 19 de setembre relativa als grans moviments de refugiats i migrants. Un intent per coordinar esforços a nivell internacional per afrontar una situació sense precedents. Més de 65 milions de persones desplaçades (ACNUR) per conflictes, persecució i violacions dels drets humans. 5.000 persones mortes ofegades en 2015 (OIM). La qüestió dels grans moviments de refugiats i migrants és massa complexa: la comunitat internacional ha de treballar unida per trobar solucions duradores i emmarcades en el respecte als drets humans.

Fins ara, a la Unió Europea les respostes que es donen, solament serveixen per augmentar barreres. Barreres físiques com el tancament i militarització de fronteres, l’externalització a països com el Marroc o Turquia del control dels fluxos migratoris, entre altres. Sumant barreres morals amb discursos xenòfobs i de por, oblidant els principis de fraternitat i solidaritat. Salvar vides ja no és important. Donar suport als estats i les persones més necessitades tampoc. Més que a una crisi de refugiats assistim a una crisi de valors.
El respecte als drets humans, al dret d’asil, a l’atenció i la protecció de la població més vulnerable són qüestions prioritàries pel Fons Menorquí de Cooperació. Per això, en aquests moments, REITERAM que:
La protecció internacional a les persones necessitades és una OBLIGACIÓ dels estats en compliment dels acords internacionals en matèria d’asil i drets humans, no és un acte de voluntat altruista.
És el moment d’actuar envers les crisis humanitàries, conflictes i violacions dels drets humans del segle XXI. Tenim l’obligació d’acollir, però també la responsabilitat de prevenir i integrar les persones migrants en la nostra societat, abordant les causes que provoquen la sortida forçada de la seva llar.
Els estats membres de la Unió Europea han de complir els compromisos de reubicació adquirits, que són legalment vinculants i estan emparats en les clàusules de solidaritat establertes en el Tractat de la Unió Europea.
És imprescindible complir amb els compromisos i abordar el fenomen de les migracions en tota la seva dimensió: causes dels desplaçaments forçosos, responsabilitat dels estats, compromisos en matèria de refugi, col·laboració entre pobles i països. Tancar la porta i tancar els ulls no sols és inútil, és inhumà. La vida ha de ser la prioritat. Sempre.


Deja un comentario

Your email address will not be published.