Dels presos polítics – menorca al día
Skip to content

Dels presos polítics

Comunicat de Menorca per la Democràcia


1) Durant les mobilitzacions dels mesos passats. Menorca per la Democràcia va instar els governs de les nostres institucions a fer palès el rebuig de les mesures antidemocràtiques del govern espanyol a Catalunya, així com l’expressió de solidaritat amb les víctimes de la repressió. Deixam constància públicament que el grup deMés per Menorca, assumint aquest compromís, ha promogut una moció inequívoca en aquest sentit al ple del Consell Insular del 18 de desembre. Li ho agraïm i a la vegada lamentam que cap altre grup li donàs suport. La raonada exposició del portaveu de Més no va ser rebatuda, al nostre entendre, de forma convincent i les esmenes que s’hi presentaren, segons s’ha informat, o desactivaven el contingut de la moció o bé alguna podia haver estat d’addició però no de supressió d’un dels tres punts que contenia.

2) Pel que hem vist, la proposta no entrava en la idoneïtat o no d’una DUI, sinó sobre la manera com el govern espanyol aplica a Catalunya l’article 155 de la Constitució. Més d’un centenar d’experts constitucionalistes europeus i espanyols han denunciat la forma abusiva i arbitrària com ha estat interpretada i els seus excessos han pogut lesionar drets humans fonamentals i els mateixos principis de l’Estat de Dret.

3) Els presos polítics i els polítics a l’exili no són delinqüents i resulta molt preocupant l’actuació del sistema judicial amb actuacions procedimentals presumptament viciades, entre les quals hi ha un ús desproporcionat de la presó provisional preventiva. La separació de poders i la llibertat d’expressió queden també, a la vista de les circumstàncies, seriosament qüestionades.

4) La defensa de la democràcia hauria de formar part de l’ADN de totes les institucions d’un Estat de Dret; per tant, consideram que tant el CIM com els ajuntaments estan plenament legitimats per denunciar qualsevol conculcació dels drets, especialment en contextos propis o propers, ja que les conseqüències del que està passant a Catalunya, amb la violència que impliquen les mesures per anul·lar l’autogovern, empresonar polítics i ciutadans, de cap manera ens són alienes i ens afecten directament.

5) En el transcurs del procés electoral del 21-D passat s’han pogut observar diferents anomalies, no sols pel fet d’haver-hi candidats empresonats i exiliats, sinó també perquè la veritat ha passat a un lloc subaltern per mor de missatges tòxics en molta part dels discursos polítics, amb notícies falses i/o dades simulades.

6) Els resultats d’aquestes eleccions obliguen més que mai a deposar l’autoritarisme i la judicialització per encetar entre el govern espanyol i el legítim de la Generalitat un diàleg bilateral de contingut eminentment polític. Que es posi fi d’immediat a l’estat d’excepció que suposa la vigència del 155, s’alliberin els presos polítics i puguin retornar els exiliats (tant els electes com els qui no) amb garanties de no ser detinguts i represaliats.

7) Com a plataforma de reflexió, Menorca per la Democràcia considera imprescindible l’enfortiment del debat ciutadà seriós, que eviti tota demagògia i ens dugui a una major consciència crítica, amb l’objectiu de promoure la justícia acabant amb les desigualtats. En la mesura de les nostres modestes possibilitats, continuarem esforçant-nos a organitzar diferents actes informatius, conferències i col·loquis que ens ajudin a avançar en el sentit expressat.


Comments (5)

 1. no son presos politicos , son agitadores que han delinquido, poniendo en grave estado la democracia, manipuladores y fanaticos talicatalanes.

 2. 1º Mes per Menorca no pinta ni te res a pintar amb el succesos de Catalunya.

  2º Experts com qui ?? Assange ???

  3º Els presos politics no existeixen, hi ha politics presos no un altre cosa. Tampoc hi ha ningú a l’exili, hi ha un “senyor” que ha fugit de la justicia que no es el mateix.

  4º La defensa de la democràcia se aconsegueix jugant tots amb les mateixes normes (lleis) sense seguretat jurídica no hi pot haver democracia.

  5º Tornem al punt 3 i lo dels missatges que es lo de la Senyora Rovira de que hi hauria morts al carrer o lo de l’altre senyora que li havien trencat tots els dits…..

  6º Tornam a llegir el punt 3 (no hi ha presos politics) estat d’excepcio es el que teniu voltrus amb el que no pensa com voltrus….

  7º El millor acudit que he llegit a l’any 2018 … Plataforma de reflexió…. Lo primer sería fer una “auto-crítica” però aixo no vos va…. Posau mans a la feina per Menorca i deixeu de fer es babau per el mon…

 3. Fins quan hem d’aguantar i plorar x aquets martirs??? 🤭 , per menos, molt menos hi ha gent q ha perdut ca seua, feina i es a sa preso; i aquests personatges seran martirs, no millor pressos politics, no s’ofenguin. Q quedi clar, aquests personatjes i tots es q tindrien q ser companys de presso… urdangarins, etcc

Deja un comentario

Your email address will not be published.