“Menorca respon a favor del clima” – menorca al día
Skip to content

“Menorca respon a favor del clima”

Un artículo del GOB Menorca

Un momento de la concentración.
Un momento de la concentración.

Un matí ple d’activitat als centres escolars, d’aturades i simbolisme a institucions i comerços, va precedir la manifestació a favor del clima celebrada el divendres 27.

Ja la setmana prèvia havia estat carregada d’actes relacionats amb la problemàtica del canvi climàtic. Tallers, projeccions, debats, teatre i notícies s’anaven succeint gràcies a la col·laboració desinteressada de molta gent que s’ha volgut sumar a les iniciatives impulsades per la Plataforma de Menorca pel Clima.

També a les administracions públiques ha tingut impacte la mobilització. Al llarg de la setmana, s’han aprovat diferents acords per a posar la problemàtica climàtica a les agendes de la urgència. El matí de divendres, els vuit ajuntaments i el Consell Insular van signar al Toro un compromís i un full de ruta per a l’illa.

A les set del capvespre, s’anava congregant cada vegada més gent a l’Esplanada de Maó. Alguns venien d’altres pobles amb autobusos de línia extres facilitats pel departament de Mobilitat al preu d’un euro, o havien compartit vehicle amb la família i els amics.

Moltes cares joves, molts infants. Són la generació que es pot veure més afectada pels dràstics canvis al clima que s’estan advertint per tot l’estament científic. Venien amb el suport de molta altra gent que sent la necessitat de reorientar les activitats humanes que estan causant el problema.

La rítmica batucada de Mendó Fem Renou va acompanyar els clams i els nombrosos cartells al·lusius al tema de la mobilització. L’itinerari va acabar al pati posterior de Sant Francesc, que combina la presència del magnífic edifici històric que acull el Museu de Menorca, amb la vista al port de Maó just davant la central elèctrica.

Aquesta instal·lació que proporciona quasi tota l’electricitat que es consumeix a l’illa és un dels símbols del model antic, que cal canviar amb prestesa. Una central que fa electricitat a partir de cremar fuel i gasoil, amb un sistema molt ineficient (s’aprofita una de cada tres parts que es crema), que emet fums carregats de tòxics i que aboca de manera permanent aigua calenta amb clor al port de Maó.

Amb la lectura del Manifest, es van donar a conèixer les reivindicacions acordades dins la Plataforma ciutadana, on es demana que el 2025 Menorca pugui tenir un 80 % de renovables. També es va parlar de l’energia invertida en transport, dels megacreuers, dels requisits que caldria exigir als nous creixements urbanístics, de contemplar mesures per a conservar l’aqüífer si no volem haver d’instal·lar més dessaladores de gran consum energètic.

Devers 80 organitzacions diverses s’han adherit a aquest Manifest. Això i la resposta ciutadana (unes 2.500 persones a la manifestació) mostren com és possible generar una nova consciència a la societat, que demani els canvis necessaris i que estigui disposada a ajudar a aconseguir-los.

La força de la gent quan s’organitza és molt gran. Com que s’han hagut d’abordar algunes despeses al llarg de la campanya, es va demanar a la gent assistent l’aportació voluntària d’un euro. En pocs minuts, es van doblar els ingressos necessaris, per la qual cosa hi quedarà un romanent per a futures accions conjuntes.

Ara s’ha de continuar amb el treball. Cadascú des de casa seva, participant en les organitzacions existents, sumant noves cares a la causa, mirant possibles sinergies que accelerin el canvi, buscant la manera que això no sigui una reivindicació d’un dia sinó un compromís permanent. Pensant en global i actuant en local. Moltes gràcies.


Comment

Deja un comentario

Your email address will not be published.