“El futur de les proves esportives” – menorca al día
Skip to content

“El futur de les proves esportives”

Mito Bosch, gerent d'Elitechip

Corredor en la Trail Menorca Camí de Cavalls (Foto: MARTA BACARDIT)
Corredor en la Trail Menorca Camí de Cavalls (Foto: MARTA BACARDIT)

Definitivament l’any 2020 es tancarà amb multitud de cancel·lacions de proves esportives, feines fetes de protocols sanitaris que no s’han pogut ni posar en marxa i que exigeix un canvi de sentit total. El 2021 no podem tenir la incertesa de si podem o no celebrar esdeveniments esportius fins als darrers 15 o 30 dies, hem de definir altres estratègies que garanteixin la viabilitat, complint amb les màximes mesures que pertoqui en cada moment.

Amb la cancel·lació de la Trail Menorca Camí de cavalls, queda palès que la feina feta fins el dia d’avui no ha servit per res. La Trail Menorca, com molts altres grans esdeveniments esportius són grans generadors de riquesa i emocions, és un mercat a l’alça que cada any mou milions d’euros sols a les Illes Balears, no sols amb l’impacte directe, que reverteix en viatges, hotels, restauració, compres de materials, muntatges, continguts audiovisual, música, etc., Sinó també amb impacte mediàtic situant les Illes Balears com a un lloc idíl·lic per la pràctica esportiva, amb multitud d’exemples com el Camí de Cavalls, que cada any el recorren milers de persones.

Entenem que la situació actual amb la pandèmia del COVID-19, ens ha agafat a peu canviat, i a pesar que tothom, des d’administracions que han fet el que han pogut, fins a nosaltres elaborant
protocols, previsions, estudis de densitat de participants dins un recorregut, etc., no ha estat possible poder celebrar els grans esdeveniments esportius. Entenem que des de les administracions han de posar uns límits i han de preveure totes les possibilitats, però la realitat ens ha dut al fet que davant la situació actual, o davant una crisi o complexitat del moment l’opció de l’administració amb bon criteri ha estat la prevenció abans que corre un risc que no poden quantificar.

Vist açò, ja sabem que el 2020 serà un any per oblidar, tancarem l’exercici comptable amb pèrdues, i açò farà que el 2021 hi posem més ganes de fer feina, ara bé, per fer açò necessitem tenir unes mínimes garanties per poder celebrar proves esportives de gran repercussió.

Per aquest motiu vull exposar públicament:

1.- Agrair als tècnics d’Esports i Sanitat del Govern Balear la seva paciència davant la nostra insistència a trobar solucions. Han estat setmanes de nirvis, i volem agrair la seva feina.

2.- Hem de posar fill a l’agulla, i ara toca reivindicar el sector esportiu professional. La viabilitat de les empreses del sector passa per garantir poder celebrar proves amb gran repercussió, s’han de dibuixar diferents escenaris (A, B, C, inclús un D si fes falta) i que l’opció de suspendre la prova sigui una darrera opció molt poc probable. Els grans esdeveniments requereixen una logística que requereix setmanes de preparació, igual que els participants necessiten mesos d’entrenaments, i la majoria d’aquests atletes són turistes, que han de comprar bitllets d’avió, allotjaments, petició de vacances, que comporten molta planificació. Tot açò, implica que si volem donar un bon servei, la garantia de celebrar l’esdeveniment ha de ser la prioritat, llavors en funció de l’escenari epidemiològic establir els protocols pactats prèviament.

3.- Iniciar conversacions amb els màxims responsables de Sanitat per elaborar aquests protocols el més aviat possible, – el 2021 és demà passat, com aquell que diu – i no ens podem permetre el luxe de tornar a programar una temporada on la tònica segueixen essent les cancel·lacions, tenim exemples de grans esdeveniments que s’estan celebrant arreu del món i a les Illes Balears no tenim per què ser “territori prohibit”.

4.- Tota la feina feta fins el dia d’avui, protocols, estudis de densitat, etc., crec que ja és un bon punt de començament de les negociacions, han estat uns mesos de feina brutal, i creiem que són totalment vàlides les mesures proposades, afegint que amb les proves fetes en petit format fins el dia d’avui no ha esdevingut cap brot, i aquesta dada s’ha de valorar.

5.- I finalment, fem una crida a la serenitat i a la calma. Reivindiquem l’esport a l’aire lliure com a eina fonamental per a l’equilibri físic i psicològic de la societat, creiem que els mesos de confinament han despertat i recordat la necessitat d’exercici com a pilar fonamental per a un perfecte equilibri personal. Com a organitzadors, seguirem fomentant aquest moviment, hi creiem i seguirem lluitant per noves proves esportives en el futur.

Moltes Gràcies i ens veiem a #RunCdC2021


Deja un comentario

Your email address will not be published.