(Fotos) Velas en memoria de las víctimas – menorca al día
Skip to content

(Fotos) Velas en memoria de las víctimas


Menorca ha rendido tributo a las víctimas por violencia de género con diversos actos que se han desarrollado a lo largo del día, y que han culminado esta tarde en Maó y Ciutadella con una imagen muy simbólica.

En las dos ciudades, se han encendido 41 velas, una por cada mujer asesinada este 2020, y se ha leído un manifiesto para recordar que todavía hay mucho trabajo en la lucha contra esta lacra.

Además de los minutos de silencio de esta mañana en diversos enclaves de la Isla, Maó y Ciutadella han querido llevar a cabo dos homenajes muy especiales en la plaça des Born de la ciudad de Ponent y en la plaça Constitució.

Este es el manifiesto que ha elaborado el Ajuntament de Maó con motivo del “Día Internacional por la Eliminación de la Violencia contra la Mujer”:

“Un altre 25 de novembre som aquí per expressar el nostre rebuig més enèrgic davant les violències masclistes i les seves diverses expressions, que ens colpegen la vida a totes i que continuen imparables.

Les violències masclistes representen, a la nostra societat, una vulneració greu i sistemàtica dels drets humans de més de la meitat de la població. Són una realitat persistent i cruenta, tal com demostren les xifres de dones assassinades i les denúncies per violència masclista; i, en concret, per agressió sexual.

En el moment actual, hem de fer visible l’amenaça de ser violentades, sobretot entre les dones més joves, fet que posa de manifest la necessitat d’abordar les causes i els perquès d’aquesta situació.

És imprescindible denunciar la complicitat social i cultural dels missatges que fomenten el sexisme, les imatges que tracten el cos de les dones com objectes sexuals i les fan responsables de l’agressió viscuda, i les actituds que promouen estereotips de gènere i rols patriarcals, així com la banalització del masclisme.

La prevenció contra les violències masclistes ha de ser una política prioritària i que abasti tots els àmbits: educatiu, judicial, econòmic, social i polític. I també ha d’incloure una formació especifica per a tot el personal que hi està relacionat.

És necessari que els mitjans de comunicació i de producció cultural també es comprometin en la lluita contra la violència masclista, que facin un tractament adequat de les diferents formes que pren, que la facin visible i que evitin tractar-la amb sensacionalisme morbós; i que emprin un llenguatge i unes imatges no sexistes.

Amb tot açò, avui feim una demostració de força, una passa més per visibilitzar les múltiples opressions que patim cada dia; però no des del rol victimista de sentir-nos dèbils i amb por, sinó des del suport mutu, l’acompanyament i la reivindicació de l’espai públic. Un espai públic masculinitzat i moltes vegades inhòspit per a les dones, que sistemàticament hi patim agressions, des de les més invisibles fins a la violència física o sexual. Pensam, que, a través de l’autodefensa i l’apoderament, és com ens farem fortes davant aquests atacs; i, amb el suport mutu, podrem evitar que altres companyes patesquin allò que fa massa anys que patim.

Per totes les dones que estem cansades que ens xiulin pel carrer, cansades de sentir-nos incòmodes, de sentir-nos observades i jutjades, d’haver d’accedir al fet que ens acompanyin a ca nostra; cansades d’haver-nos de canviar de vorera, de no caminar tranquil·les, d’haver d’estar constantment en estat d’alerta; cansades de tenir por…

Ens preparam per un 25N amb una resposta contundent, perquè totes juntes som més fortes!

Perquè Maó és i serà antimasclista!”


Comment

  1. … el encendido de las velas está bien… pero no deja de ser un acto más de los que podríamos englobar en los recursos de la pataleta, no tiene una utilidad práctica más allá de la anímica y las buenas vibras… yo sugeriría una denuncia formal de tics machistas y misóginos, como los que tiene la iglesia, e incluso una petición para que cambien el dogma y en los matrimonios que ofician dejen de decir la horrible frase esa de que “os declaro marido y mujer HASTA QUE LA MUERTE OS SEPARE”, que tanto daño ha hecho a la sociedad desde aquellos tiempos en que nuestros padre y abuelos aún le hacían caso a la secta…

Deja un comentario

Your email address will not be published.