Skip to content

14 de febrer, Dia dels enamorats

(Foto: PIXABAY)
(Foto: PIXABAY)

En tot just uns dies arriba un any més el 14 de febrer, Dia de Sant Valentí o Dia dels Enamorats i Dia de l’Amistat.

Però sabem qui era Sant Valentí? O per quina raó se li atribueix ser el patró dels enamorats?

Hi ha hagut en la història tres sants de nom Valentí als quals se’ls ha pogut assignar en algun moment l’orígen de la festa, però un al qual se’l reconeix com a principal: Sant Valentí de Roma.
Ens hem de remontar a l’antiga Roma, al segle III; quan sota el mandat de l’emperador Claudi II, es van impedir les noces entre els soldats i les seves núvies, ja que l’emperador assegurava que els soldats lliures, sense lligams, sense família i sense fills lluitaven millor a la guerra, entre altres coses perque no tenien res a perdre. Valentí era un sacerdot, que creient injusta aquesta ordre, va començar a casar clandestinament a les parelles d’enamorats que li sol.licitaven. Per aquestes obres, Valentí va ser arrestat i executat un 14 de febrer de l’any 270 per rebel·lia i per haver desobeït les normes.

Un parell de segles després, Valentí va ser santificat i es va afegir aquesta festivitat al calendari Litúrgic.

No obstant això, en 1969, el Concili Vaticà II va voler eliminar la celebració, però era massa tard, doncs ja estava profundament arrelada la festivitat a la societat, i comportava a més per a l’economia una gran font d’ingressos.

El dia dels enamorats se celebra arreu del món, tot i que no sempre de la mateixa manera ni coincideix en la mateixa data. Per exemple al Brasil se celebra el 12 de juny, a Bolívia el 21 de setembre, a l’Uruguai a l’octubre o a Catalunya, el 23 d’abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi.

 

.- Aquest és un article de n’Eva Remolina i AMIC per a Menorcaaldia.com


Deja un comentario

Your email address will not be published.