“Sa Tanca, un projecte on l’acord és imprescindible” – menorca al día
Skip to content

“Sa Tanca, un projecte on l’acord és imprescindible”

Carol Marquès Portella. Batlessa de Sant Lluís


La compra de “Sa Tanca” és una iniciativa que sorgeix de la legislatura anterior. Els grups polítics representats llavors a l’Ajuntament de Sant Lluís van considerar que era una bona opció adquirir un edifici que provoca un impacte negatiu a l’entrada del municipi, amb l’objectiu de recuperar el paisatge urbà del municipi i contribuir, a la vegada, a la desestacionalització turística i a la reactivació econòmica. Amb aquest objectiu es va presentar el projecte a la convocatòria de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), amb l’acord de tots els partits, i l’octubre de 2018 va rebre el vist-i-plau del Govern balear.

L’actual equip de govern va recollir aquest acord unànim, que es va reeditar amb tots els grups polítics representants en aquest mandat a l’Ajuntament. Des del primer moment hem treballat per fer-lo possible. La principal passa era assolir un acord de compra amb qui encara avui és propietari de l’edifici. Després de mesos de negociacions, es va arribar a un preacord, pel qual Coral Homes SLU accedia a vendre l’edifici per 1.730.000 euros. Un preu que rebaixava molt les pretensions de la part venedora, que havia arribat a anunciar l’immoble a portals immobiliaris per un preu 5 vegades superior. A més, un informe dels serveis tècnics municipals d’abril de 2020 valora l’edifici en 3.469.310 euros. L’acord al que es va arribar amb la propietat és per la meitat d’aquest valor.

La tramitació administrativa de l’operació es va iniciar considerant-la com una segona transmissió i, per tant, exclosa d’IVA. Al final de la tramitació, els serveis econòmics municipals han entès que s’ha d’aplicar aquest impost al preu de compra. Davant aquesta situació, des de l’equip de govern s’ha treballat per aconseguir els fons necessaris per a fer possible la compra venda. Des del Consell de Menorca s’havia manifestat la seva intenció de formar part del projecte de Sa Tanca, ja que entenien que els beneficis de l’adquisició i posterior recuperació de l’immoble sobrepassarien l’àmbit municipal, i podrien suposar un impuls decisiu per a implantar un nou model econòmic. L’administració insular ja s’havia implicat en projectes similars, com els quarters de S’Esplanada des Castell o els quarters de Santiago, a Maó. A Sant Lluís volia fer el mateix amb Sa Tanca.

Amb aquest context sobre la taula, Ajuntament i Consell assoleixen un acord, a partir del qual l’administració insular s’implica en l’operació amb 400.000 euros. És una quantitat que demostra la voluntat del Consell i que, a més, permet reduir l’aportació inicial de l’Ajuntament de Sant Lluís, que passa de 80.000 euros a 43.300 euros.

Quins són, per tant, els nombres de l’operació?

– El preu de venda que es va acordar entre Coral Homes SLU i l’Ajuntament de Sant Lluís el febrer de 2020 era de 1.730.000 euros.

– L’IVA corresponent a aquesta operació és de 363.300 euros.

– El preu que s’hauria de pagar, impostos inclosos, és de 2.093.300 euros.

 

D’aquesta quantitat, el Govern balear s’ha compromès a aportar-ne 1.650.000 euros a través de l’ITS, i el Consell de Menorca, 400.000 més. Per tant, l’aportació que hauria de fer l’Ajuntament de Sant Lluís és de 43.300 euros. Cadascuna d’aquestes tres administracions aportaria diners per fer front a la compra i també als impostos derivats. El Govern aportaria el 79% del cost de l’operació, el Consell el 19%, i l’Ajuntament el 2 per cent, i la titularitat de l’edifici seria plenament municipal.

Aquesta és la realitat a dia d’avui. L’adquisició de Sa Tanca és administrativament i econòmicament possible. Es disposa d’un acord amb la propietat, i els recursos econòmics també estan a punt. Ara bé, aquesta és una operació estratègica per a Sant Lluís, una actuació que neix de l’acord polític, i que ha d’avançar amb aquest acord polític. De fet, aquesta iniciativa només pot seguir endavant si hi ha acord polític. La compra de Sa Tanca no és un caprici d’un equip de govern concret, ni de cap partit. És un projecte de poble. És el resultat d’una voluntat comuna, expressada en diferents ocasions. L’equip de govern actual ha treballat en tot moment per fer possible aquesta voluntat. Si aquesta voluntat comuna ara ha canviat, s’ha de plantejar si el projecte ha de seguir endavant, perquè és una operació molt important per un municipi com el nostre.

Des de l’equip de govern s’ha treballat per fer possible l’operació que els diferents partits van acordar, aportant solucions als entrebancs sorgits durant el camí. Entenem que l’acord assolit amb les altres administracions és molt beneficiós per a l’Ajuntament de Sant Lluís i per als lluisers i lluiseres. Però el més important és l’acord de tots els grups municipals per tirar endavant aquest projecte de futur.


Comment

  1. Clar, en un principi l’oposició, imagin que de bona fe, va sumar-se a la iniciativa, però quan han anat a veure els seus “jefes” (Coia Sugranyes i companyia) es veu que els han dit que això no pot ser, que quina oposició és aquesta que arriba a acords amb un govern sociocomunistaindependentista i no sé quines coses més. Que cal buscar una excusa? Molt bé, doncs l’IVA mateix. Qualsevol cosa val per poder criticar per criticar. Mentrestant, dia sí dia també apareixen noves notícies sobre la seva corrupció, com si mudant-se d’edifici poguessin amagar la porqueria que tenen sota les estores.

Deja un comentario

Your email address will not be published.