“La Plataforma Benvinguts Refugiats Menorca i Caravana Obrim Fronteres amb Helena Maleno” – menorca al día
Skip to content

“La Plataforma Benvinguts Refugiats Menorca i Caravana Obrim Fronteres amb Helena Maleno”

Una carta de la Plataforma Benvinguts Refugiats Menorca i Caravana Obrim Fronteres

"Manifestem que la defensa de les defensores de drets humans és imprescindible en un estat de dret".
"Manifestem que la defensa de les defensores de drets humans és imprescindible en un estat de dret".

Des de Menorca, els dos col·lectius que treballem per conscienciar sobre el dret al refugi, la defensa dels drets humans a les fronteres i el passatge segur per a les persones migrants, volem mostrar el nostre suport a l’activista HELENA MALENO, deportada del Marroc i separada de la seva filla adolescent durant 32 dies.                                                                                                                                                             
Reclamem a les institucions públiques de les Illes Balears i especialment a la UIB, que el passat mes de març va nomenar-la doctora honoris causa, que mostrin suport públic a aquesta incansable defensora dels drets humans. Si els títols són alguna cosa més que paper mullat, instem a les institucions a pronunciar-se i deixar de mirar cap a una altra banda.                                                                                                                                         
Manifestem que la defensa de les defensores de drets humans és imprescindible en un estat de dret.                                                                                                                                         
Helena Maleno és una persona que incomoda perquè destapa les «clavegueres de l’Estat»: el negoci de les fronteres, la brutalitat policial i la falsedat dels documents que l’acusaven de traficant de persones. Després d’arxivar-se la causa a l’Audiencia Nacional, la policia espanyola va enviar uns dossiers al Marroc demanant explícitament que l’inculpessin amb la pena màxima. Tànger la va absoldre perquè «salvar vides no és un delicte». Tot i així, aquesta periodista i investigadora, no ha deixat de rebre amenaces i humiliacions de les forces de seguretat, que s’han intensificat de de 2020 amb la publicació del seu llibre «Mujer de frontera».                                                                                                                      
 
Ni la ciutadania ni les institucions podem permetre que l’Estat espanyol actuï amb impunitat humiliant i amenaçant Helena Maleno, que és les mans, la veu i el cor de molts d’altres, ja que ha contribuït a salvar milers de vides a la Mediterrània des del col·lectiu Caminando Fronteras.
 
Guardonada amb nombrosos premis nacionals i internacionals de defensa de drets humans, tant el president Sánchéz com el ministre d’Interior Grande-Marlaska, es desentenen de la deportació sobtada d’Helena Maleno.
Des del col·lectiu Caminando Fronteras han escrit al president Pedro Sánchez per demanar «el cessament de la criminalització de la seva persona i la depuració de responsabilitats en les institucions pertinents», així com la defensa activa de Maleno i la seva família.               
                                                
L’organització Front Line Defenders, especialitzada en donar suport a les defensores de drets humans en processos de criminalització, considera que l’Estat espanyol no ha complert amb el seu deure de protegir Maleno. «Sorprèn que considerin Maleno un referent de defensa dels drets humans i no es pronunciïn sobre la seva deportació. Pràcticament no hi ha hagut reaccions», explica María San Martín des d’aquesta organització.
 
Esperam que aquestes reaccions d’indignació i suport arribin i serveixin per protegir les persones que amb la seva lluita pels drets humans ens protegeixen a totes.
 
Des de Menorca volem agrair a Helena Maleno la seva immensa tasca a la frontera sud i encoratjar-la en el seu extraordinari  compromís amb les persones migrants. 
Tot el nostre suport, Helena.

Deja un comentario

Your email address will not be published.