“La intolerància” – menorca al día
Skip to content

“La intolerància”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

(Foto: PIXABAY)

Què li passa a la nostra societat ? Per què cada dia que passa hi ha  més notícies referides a agressions de violència ? Ens hem de referir  a l´individualisme o a la intolerància ? Una cosa és ben certa,  tanmateix: falla l´educació en la base… n fer aquesta afirmació,  reparteixo reponsabilitats de manera ambivalent: família i escola. Cal  retornar als valors en majúscula, al respecte interpersonal pel que fa  a límits socials.  

La filosofia de la desobediència civil –afavorida des de sectors  independentistes i populistes, sobretot– ha fet molt de mal. En el cas  concret de la pandèmia, la nefasta política informativa dels polítics ha  validat la coexistència dels negacionistes amb aquells que defensen  la teoria de l´antisistema: zero normes. 

Potser algú pensarà que –entre línies– estic validant acusacions  d´inmaduresa pel que fa a la societat més adolescent. Aquest sector  sol ésser més egocèntric i individualista. Es contempla el propi melic.  Passa de tot allò que implica ajustar-se a normes excepcionals. De  forma indirecta no goso tibar d´una dita que trobo molt desafortunada:  “qualsevol temps passat fou millor”. De cap manera ! 

L´actitud de no respectar opinions o idees d´altri quan no quadren  amb les d´un mateix palesen uns d´orgull, prepotència, manca  d´educació i nul·la empatia. Des del record de la meva experiència  educativa, se´m fa difícil veure aquest rebuig en bona part de gent  adscrita a generacions molt més joves que la meva. Aleshores, es  conreava poc el treball en equip a l´escola. Molt probablement vàrem  ésser imbuïts amb la barrina d´adscriure qualsevol repte a la cultura  de l´esforç individual. Tal vegada, amb l´esclat tecnològic, podríem trobar-nos amb alumnes que han baixat el llistó de l´autoexigència.  

Per contra, per tal que no sigui dit que falto a l´equitat, valoro –en  justa mesura– el coratge i la defensa aferrissada que fan en temes  com “tolerància zero” amb la violència de gènere. El mateix amb col·lectius desfavorits com els desplaçats, els immigrants, els sense  llar, la gent més anciana o sense ocupació, etcètera. 

En acabar, reprenent el fil inicial, la intolerància afecta la qualitat de  vida. Té efectes negatius sobre emocions i formes de relació social.  Cal adoptar la teoria del cap més cot i això ens pot fer més lliures. 


Deja un comentario

Your email address will not be published.