Skip to content

“Salutació del president del GOB Menorca”

Carles Coll


Vull començar aquesta salutació agraint-vos la confiança que heu dipositat en mi reelegint-me president de la secció menorquina del GOB. És un gran honor que després de quatre anys encara es consideri que som la persona indicada per assumir aquest càrrec, i també una gran responsabilitat que esper saber correspondre. El GOB és una entitat emblemàtica dins la societat menorquina, i amb l’ajuda de totes les persones associades, la resta de components de la junta i l’equip tècnic, esper que puguem seguir aportant bones idees i experiències per anar avançant cap a una illa més sostenible des dels punts de vista social i ambiental.

L’any que acabam ha tornat ser especialment anormal, per mor de la persistent pandèmia. Vivim en una gran incertesa que provoca situacions noves que no sabem com evolucionaran, i que ocasionen patiments personals i en els diferents sectors econòmics. Record que des del GOB pensam que, dins de tot, aquestes sotragades del sistema ens han de servir per reflexionar sobre les seves febleses i defectes i que hauríem d’aprofitar per una sortida que sàpiga combinar, molt millor que fins ara, la prosperitat de les persones amb la conservació ambiental. Malgrat que alguns diguin que aquests dos objectius són antagònics, hem pogut comprovar moltes vegades que no és així, i que una cosa ha d’anar sempre amb l’altra.

El passat estiu han vingut menys visitants que altres anys però hi ha hagut una sensació de massificació, refrendada per indicadors objectius, que ha evidenciat problemàtiques que no són noves, i que urgeix encarar. Sobreocupació de les platges i cales per embarcacions i banyistes, caos circulatoris de vehicles a certs indrets, deteriorament dels aqüífers o la dificultat de l’accés a l’habitatge són algunes de les situacions problemàtiques agreujades pel model turístic, que hauríem de poder revertir precisament per fer més sostenible aquest model i donar qualitat de vida als residents a l’illa, que en definitiva hauria de ser l’objectiu principal del sistema econòmic de Menorca.

El GOB ha dedicat els darrers mesos a estudiar amb indicadors objectius aquestes situacions i a proposar possibles solucions des del nostre punt de vista, amb la idea d’animar el debat social vers aquestes problemàtiques i no deixar-les dormir més. Hem fet presentacions a diferents poblacions de l’illa i hem publicat les nostres propostes en aquesta web. Pensam que tenim una bona oportunitat de dotar-nos d’eines per a poder regular moltes d’aquestes situacions en l’esperada pròxima aprovació del nou Pla Territorial Insular i en la nova Llei de Reserva de Biosfera. El seguiment d’aquestes tramitacions seran una de les feines importants del GOB durant l’any que començarem, així com instar a l’estricte compliment de les normatives que ja tenim destinades a la preservació dels recursos hídrics i ambientals.

Encaram un nou any amb forces renovades i amb més gent associada que mai. El GOB creix en massa social i amb recursos, però hi ha vells problemes que s’agreugen i noves incerteses a l’horitzó. Hem de seguir treballant per aportar la nostra visió constructiva a la societat menorquina, apel·lant al diàleg sincer i altruista dels diferents punts vista existents en tota societat i que són una riquesa a fomentar. Estem convençuts que les solucions sempre venen dels equilibris entre les diferents maneres de veure les coses. Les solucions passen per saber combinar els nostres interessos com espècie, amb els de la resta d’espècies del planeta amb les que constituïm l’ecosistema global.

Vull acabar amb un agraïment a les moltes persones que fan possible la nostra feina, les persones que formen part de la nostra organització, el voluntariat, la gent associada, els membres de junta, col·laboradors, entitats, mitjans de comunicació, etc.

MOLTES GRÀCIES i us desig unes Bones Festes i un Any Nou ple de salut i felicitat dins una societat més justa i sana.

Carlos Coll
President


Comments (2)

  1. Gcies C.C. A “Roma fer com els romans” es paga molt car. Menorca li falta identitat de que és i serà Menor…”Small is beautiful”.Viure inflats dur quant hi ha.Bones Festes amb “seny de bèstia vella”.

  2. Benvolgut Molo, podries explicar amb més deteniment el conjunt de paraules que has volgut exposar als comentaris? Qui és la vella Bèstia? TU?

Deja un comentario

Your email address will not be published.