Skip to content

“Ecologia zero zero”

Un artículo de Francesca Jaume

"No podem desvestir un sant per a vestir-ne un altre".
"No podem desvestir un sant per a vestir-ne un altre".

S’altre dia de pagès estava mirant els etiquetatges de vàries capses de galetes. Vaig confrontar les calories que tenia una capsa de galetes tradicionals, d’aquelles que quaranta anys que existeixen, amb unes altres d’aquestes modernes que tenen com a reclam el ser digestives. Doncs sí, les galetes digestives tenien moltes més calories que les tradicionals. Aquest no era un cas aïllat com vaig poder comprovar posteriorment. Molt sovint, aquest tipus d’aliments que semblen més saludables necessiten algun additiu per compensar la falta de sabor o de textura. Per tant, el que es guanya per un lloc es perd per a l’altra.

Amb la qüestió del subministrament elèctric molt possiblement estam en una situació en certa manera similar. Ens diuen que és millor tenir un cotxe elèctric que un convencional, per a reduir el consum de combustible fòssil, però no ens diuen el nivell de contaminació que causen les bateries d’aquests vehicles quan s’han de llevar, i és moltíssim més del que ens podem imaginar. Per tant, són els cotxes elèctrics la millor solució? És molt dubtós.

Per altra banda, i pel que es refereix a les plaques solars, apart de l’impacte que suposa tenir parcel·les rústiques plenes d’aquests elements, sembla que tampoc no es té en compte que, una vegada assolida la fi de la seva vida útil, el seu reciclatge és quasi impossible. Això ens durà a que arribarà un moment que hi haurà saturació de plaques solars fora d’ús, degut a la seva difícil reutilització. (Tampoc no ens diuen l’alt índex de robatoris que hi ha a l’actualitat de plaques solars, malgrat ser això una qüestió apart).

Que avui en dia tant les administracions com els ciutadans tenguin més consciència i adoptin actuacions positives de cara a la implantació d’energies renovables és un fet que hem de celebrar des d’un punt de vista ecològic, econòmic i social, perquè sense dubte que s’està canviant un tipus de consum gens sostenible per al planeta, finit i generador d’inestabilitat geopolítica. No obstant, no podem caure en l’error de pensar que aquestes solucions mediambientals són definitives. Ben altrament, cal que se segueixi investigant en opcions que tenguin encara menys emperons que les que actualment s’estan implantant. No podem desvestir un sant per a vestir-ne un altre.


Deja un comentario

Your email address will not be published.