Skip to content

“Camins”

Un artículo de Josep Ballbè i Urrit

"De rutes, n´hi ha un estol".
"De rutes, n´hi ha un estol".

Pensant un tema per aquest espai, avui ho tinc molt clar. Demà, és la diada de la “Virgen del Camino”. No hi ha cap calendari que ho recordi, en ésser una festa mòbil, associada al cinquè diumenge de Pasqua. Aquesta advocació mariana està molt arrelada a la regió de Lleó i a la ciutat de Pamplona/Iruña (d´on n´és patrona). El principal santuari dedicat a la Mare de Déu, dessota aquesta advocació, el trobem al poble de Valverde de la Virgen, a 10 quilòmetres de Lleó.

No és el primer cop que em plau parlar d´allò que ací coneixem com a “Camí de Sant Jaume”. De rutes, n´hi ha un estol. Tants que, fins i tot, sempre s´ha dit que “el camí” comença a la porta de casa de cadascú. Raó de més per a marcar-s´ho com a repte personal. A la península, potser les més conegudes són el Camí francès, el portugués, el del sudest, el de Fisterra, la Ruta del nord, l´anglès, el primitiu i el d´hivern a Galícia.

Són un conjunt de rutes de pel·legrinatge, d´origen medieval i rerefons cristià, que desemboquen a la catedral de Santiago de Compostela, on tot indica que estan enterrades –de fa 12 segles— les despulles de l´apòstol. Tots aquests camins estan farcits d´elements i manifestacions de fervor, art, cultura i hospitalitat que evoquen les arrels cristianes europees.

M´emociona recordar vivències d´aquesta experiència, que vaig tenir la sort i el gaudi de fer fa 6 anys. La recomano encaridament. És ací on sempre he referit que les motivacions que l´envolten són molt variades. Malgrat semblar estrany, potser la religiosa no n´és pas la principal. Et trobes pel·legrins que han fet alguna promesa. D´altres, hi van per esnobisme, amb afany de senderisme o imbuïts per l´esperit de caminar. A mi, em va significar una gran neteja mental, un retrobament amb mi mateix i una autèntica “càrrega de piles”.

D´alguna manera, la filosofia nuclear d´un camí ve expressada a la lletra d´una cançó del grup de rock “Sopa de Cabra”, amb el mateixtítol. Hi ha “camins que ara  ´esvaeixen, que hem de fer sols, vora les estrelles… Mai no és massa tard per tornar a començar… No és senzill saber cap on has de marxar, prenent la direcció del cor”. Després de la pandèmia, penso que és bon moment –per a tothom– de plantejar-se´n la fita. Segur que ningú no en sortirà gens penedit.


Comment

  1. … resulta penoso que en todos los medios de comunicación acaben por medrar los supuestos columnistas simpaticotes, que acaban por desvelar con el tiempo sus neuras filo-confesionales… si quisiéramos que nos recordasen machaconamente esos supuestos orígenes católico ultramontanos, ya iríamos a misa a agenciarnos el correspondiente “full dominical” de rigor… pero tener cada vez que tragar con las filias religiosas de alguien a quien le empiezan a fallar la originalidad, es triste…

Deja un comentario

Your email address will not be published.