Skip to content

“Benvingut l’estiu”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

(Foto: PIXABAY)
(Foto: PIXABAY)

Diuen els meteoròlegs que, enguany, estem suportant l’estiu més  plumbi des de 1965. Si se m’accepta la brometa, tant de bo que –a  tots aquells que els manca un bull– la calor els acabi de redreçar i  coure ! Pel que sembla, són una munió. Sornegueries a banda, “a  l’estiu, tota cuca viu / a l’estiu, per l’ombra, i, a l’hivern, pel sol, aigua  d’estiu, xirriu, xirriu / La perdiu xiula i canta dins del niu / el sol viu i fa  dibuixos sobre el riu”. 

La paremiologia ens ofereix un ventall ampli de dites molt escaients.  N’hi ha un munt més per a afegir: “Cuca d’estiu, mentre té sol, fa la  viu-viu / d’amoretes no es veiu a l’estiu ni de mal govern a l’hivern /  del sol de l’hivern i dels núvols de l’estiu, enganyats eixiu / a l’estiu  menjar calent no és gaire bon aliment / a l’estiu, tavernera. A l’hivern,  fornera / qui maldiu de l’estiu, no sap el què diu / si vols salut plena,  dorm a l’hivern de cara. I a l’estiu, d’esquena / la pasta i el xiquet a  l’estiu tenen fred…” En tenim per a triar i remenar. Amb totes elles,  espero motivar i enlairar l’estat d’ànim dels lectors. 

La cantarella del canvi climàtic sembla no quallar ni sacsejar prou el  cervell d’aquells que duen les regnes d’un món cada cop més  desgavellat. Fa de mal dir, tot i que ja ens ho trobarem, tots plegats,  tard o d’hora ! D’una o altra manera, l’estiu hauria d’ésser una bona  època per afrontar tot allò que no vàrem poder cloure durant el curs.  Juny comença l’estiu: tot riu i tot viu “. És una ocasió immillorable per  recuperar el bon hàbit de la lectura, procurant viure l’oportunitat de  noves experiències: com retrobar-nos amb vells amics, compartint  converses sucoses i motivadores. Aprendre a dosificar el consum  dropo de continguts audiovisuals d’una qualitat prou esquifida i  dubtosa. La mesura del temps perdut ignominiosament ens hauria de  remoure la ment. En aquesta tessitura,trobo que hi ha un darrer parell  de refranys, molt adients: “a l’estiu, la formiga surt del niu / Qui a  l’estiu de la seva joventut dropeja, a l’hivern de la vida famoleja”. 

Contràriament a aquesta actitud,encara et topes amb gent que oblida  una idea bàsica: “la peresa és mare de la pobresa”. D’aquesta, em  preocupa l’econòmica, malgrat que em fa por i em neguiteja molt més  la intel.lectual. A veure, doncs, si aprofitem l’estiu ! 


Deja un comentario

Your email address will not be published.