Skip to content

“És en donar que rebem”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

Sant Francesc. (Foto: PIXABAY)
Sant Francesc. (Foto: PIXABAY)

Fa 5 anys i mig que disposo d´aquesta talaia diària del diari local.  Confesso que em sento molt afalagat amb aquesta confiança que  se´m dóna. Alhora, no amago que sovint em sento un pèl aclaparat  per responsabilitat que se´n deriva. Suposo que ésprou fàcil  d´entendre. Opinar i fer-ho sense embuts comporta la convivència de  diferents controvèrsies enfrontades: aprovació, oposició, gelosia,  calúmnia, etcètera. En sóc plenament conscient. Un cop fet aquest  preàmbul, passo a parlar del sant que avui ens marca el calendari. 

Sant Francesc d´Asís és un referent que es fa estimar de tothom. El  seu carisma sedueix, fins i tot, els agnòstics. Els valors que conreava  –des de sempre– amaren el cor i els sentiments d´aquells que puguin  ésser els més durs de pelar. Un estol de pautes i normes abocades  al reglament de l´orde franciscà, que ell fundà. 

Nascut l´any 1181, se´l considera figura cabdal en l´espiritualitat de  l´Edat mitjana. Fins a l´extrem de referir –ell mateix- que “un raig de  sol és suficient per a espantar moltes ombres”. També que “cal tenir  paciencia amb totes les coses. Tanmateix, sobretot amb un mateix”. 

De fet, quanta més se´n gasta, més se´n té. En tot plegat, el que tenia  molt clar era que “de res no serveixen els sermons, a menys que el  caminar propi esdevingui la nostra prèdica”. Quants polítics i preveres  del món actual no quadren allò que volen vendre i el què fan. Quanta  hipocresia ! N´hi ha que et miren amb un cert orgull, perdonant-tela  vida. Es creuen per damunt del bé i del mal. No practiquen “la  cortesia, germana de la caritat, que apaga l´odi i fomenta l´amor”

Tal com he referit al títol de la meva columna, aquest sant tenia ben  assumit i interioritzat l´esquema del voluntariat pur i dur. Una gran  filosofia vital de cara a desenvolupar projectes de tota mena. Era feliç  perquè mai no tenia ni retenia res per a sí mateix. Proclamava –als  quatre vents– “necessito poques coses. I les poques que necessito,  les necessito poc”. Quina fondària i quin nucli de contingut esencial ! 

Les paraules buides se les endú el vent. Es dilueixen en la inèrcia del  dia a dia. És ací on, abans de cloure l´escrit, tibaré d´una darrera cita  seva. La trobo antològica en la crida que hauríem de sentir tots de  cara a ésser sal i llavor del nostre món: “el testimoni dels nostres fets  poden ésser l´únic sermó que algunes persones escoltin avui”


Comment

  1. … a los que les interesa la vida de los santos, este texto apologético de la secta católica les habrá resultado apropiado… a los que no nos interesa el “full dominical” de la parroquia, como que nos importa un bledo… pero es cierto que tienta mucho echar mano del santoral, pues te da el trabajo todo hecho, basta hacer un copia/pega de tan manidas vicisitudes, que es toda una tentación… basta pues con no leerlo, pasando de puntillas sobre ele hecho de que un medio generalista no debería publicitar las pretensiones de una multinacional extranjera de querer aparecer como sea en todos los medios posibles para boqueando suplicar que no nos olvidemos de ella…

Deja un comentario

Your email address will not be published.