Skip to content

“La Constitució, un fre”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit


Se n’acompleixen, avui, 44 anys. Què és, però ? Ens venen la moto  que és el compendi escrit de normes bàsiques d’un estat sobirà. Les  que marquen els límits i les relacions d’aquell envers els ciutadans  que el configuren. Aquesta definició em sona a autèntic paper mullat. 

D’aleshores ençà, si més no, no s’hi ha tocat gairebé ni un punt ni  una coma. Tan sols l’any 1992, arran del Tractat de Maastricht, es  requeria modificar el dret de sufragi passiu dels residents europeus a  les eleccions municipals. I, l’estiu de 2011, PP i PSOE pactaren  l’anomenada “regla d’or fiscal”,per limitar el dèficit públic. Es volia  calmar la pressió dels mercats i evitar la intervenció de la troica. 

Raó de més per a creure que m’enreden. Volen que me l’empassi tal  com un dogma de fe… La societat actual ha esdevingut ben diferent  d’aquella. Demana una actualització. Qui o què ho frena ? La  pregunta queda enlaire, malgrat que la resposta és òbvia. 

Hem travessat crisis de signe variat (econòmica, social i de valors,  política i territorial). El nivell del sistema polític del país es troba ben  degradat. La justícia no se la veu per enlloc. L’enrocament i la manca  d’entesa entre els dos grans partits que ens manipulen demostren  que tot plegat simula un joc d’ous. Fins i tot, al rerefons de tot plegat,  resta pendent una decisió democràtica popular ben transcendent: el  règim que ens ha de pautar ha d’ésser la monarquia ? Amb una munió  acumulada de sidrals esperpèntics i corruptes, la gent té dret a  malpensar que els polítics volen mantenir la “seva moma”. 

Emprar sistemàticament la famosa “Carta Magna” com a argument  de bloqueig i defensa del “statu quo” és absolutament erroni. El  resultat provoca pràcticament una paràlisi del sistema. Aquesta teoria  l’entén tothom i no hauria d’admetre cap mena de discussió. Va  essent hora que obliguem la nostra classe política a agafar el brau  per les banyes, peti qui peti. No hi ha dret a viure dessota un sistema  encotillat i cuirassat. De fet, persistim en el patètic “todo atado y bien  atado” de la dictadura franquista. Els articles que proclamen que el  poder garantirà un habitatge digne a tots, una suficiència econòmica  durant la tercera edat, uns procediments de salut adients, un sistema  informatiu i educacional coherent, una previsió política orientada a la  plena ocupació em generen una estupefacció i una indiferència  abismal. Ric…per no plorar. Les diferències entre classes cada cop  s´eixamplen més i més. Sort que voluntaris i onegés tapen forats, 


Comment

  1. … una Constitución no es una roca, sino que a lo largo del tiempo se le tienen que hacer enmiendas, para ir cambiándola para mejorarla a medida que los ciudadanos de la sociedad que la disfruta lo necesiten… pero es cierto que ahora vemos que los políticos se están arrogando el derecho de veto para pretender monopolizarla, y no es suya, es de la gente, que para eso la votamos… Una cosa está clara, y es que nos la han robado = si se pretende modificar el artículo de la inviolabilidad e inmunidad de la corona, hay pegas… si se pretende modificarla para que los catalanes y/o vascos puedan tener autogobierno, hay pegas… si decidiéramos que ya está bien de tener bases militares extranjeras en nuestro territorio sin tenerlas nosotros en el suyo, hay pegas… si decimos que la educación del futuro de la sociedad debe estar libre de adoctrinamientos religiosos en la misma, hay pegas con lo del concordato y de que habría que cambiar la Constitución, la gran excusa para no tocas nunca nada y dejarlo todo siempre como está… y a muchos lobbies de presión así les vale perfectamente… la Constitución va camino de ser una gigantesca EXCUSA para no tocar nada, y al agente empieza a mosquear… eso no está bien… nos la han robado, han hurtado la soberanía al pueblo para dársela a los grupos de presión en la sombra…

Deja un comentario

Your email address will not be published.