Skip to content

“El mundial de la vergonya”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

Qatar.
Qatar.
(Foto: PIXABAY)

A cada porc li arriba el seu Sant Martí”. Malgrat que pugui semblar  un estirabot fora de lloc, no em perdonaria no dir la meva sobre el  que considero un “show” esperpèntic i interessat, de cap a peus. Tan  sols resten dos dies de “pallissa”, però ací estic, mullant-me. Amb  diners a tort i a dret, s´han volgut comprar voluntats. S´ha pretès diluir  i emblanquinar la corruptela fastigosa d´un règim que grinyola per tot  arreu. Els drets humans brillen per la seva absència… I la presència  de mandataris com el rei espanyol o altres líders mundials –dessota  el pretext d´animar la seva selección respectiva– no ha fet altra cosa  que ennegrir un entorn potinejat de cap a peus. 

Qui no recorda una entrevista demencialment repel·lent al president  de la FIFA (Gianni Infantino), on texualment deia que “Europa hauria  de demanar perdó pels darrers 3.000 anys” ? Que se´n vagi a pastar  fang ! Sense oblidar les opinions del president de la RFEF (Luis  Rubiales) o del “trainer“ de Can Barça (Xavi Hernàndez). Per molt  que ens vulguin enredar, tot és tan clar com l´aigua. Dos i dos,  sempre sumen quatre.  

En les obres de construcció d´infraestructures i estadis, els operaris  –més d´un 90%, estrangers– van haver de suportar temperatures d´autèntic escàndol: sovint, de més de 50 graus. Aquestes condicions  climàtiques, afegides a uns sous de misèria, unes jornades  interminables i el poc control pel que fa a mesures de seguretat van  dur al diari anglès “The Guardian” a parlar d´uns 6.500 obrers morts,  al llarg dels darrers 12 anys (quan se´ls hi va atorgar ésser-ne la seu). 

S´ha vist ben poc — o, fins i tot, cap mena de criteri– per part dels  estaments futbolístics a l´hora de primar la defensa de valors cabdals dins el món de l´esport. Començant pel “fair play”, el saber perdre ( i  també guanyar), el respecte, la defensa de valors associats al camp  de la competició esportiva, en general. 

Espero i desitjo –més d´hora que tard– que se´n faci una anàlisi  agosarada, a vol passat. Tallant, de soca-rel, tot indici de tolerància  interessada. Arribant, àdhuc, a substituir una trepa de “vividors” per  gent amb un bri de seny. Me la bufa si es tracta de l´entrenador de  Can Barça (“més que un club”?). O si algú deixa d´ingressar 

morterades de diners per fer-se l´orni, mirar envers la no pertoca.


Comment

  1. … hablas de los obreros inmigrantes fallecidos y explotados, de lo mal que los trataron y desprecian la tribu de nuevos ricos cataríes… pero reluce centelleante lo que omites, que es una sociedad profundamente creyente, devota de su dios y muy pía, hasta el punto de engañar a la FIFA con lo de prohibir el día antes de la inauguración los contratos firmados acerca de la distribución de las cervezas del patrocinador, o los estrictos códigos de vestimenta medievales, la prohibición de símbolos religiosos que no sean los suyos, el no permitir muestras de afecto entre personas en la grada, la persecución de las conductas o incluso publicidad de las minorías LGTBI, el velar a todas las mujeres y tratarlas como a seres de segunda clase, etc… y todo este bonito catálogo es por culpa de que son unas gentes muy atentas y simpáticas, pero también profundamente RELIGIOSAS, lo que demuestra a qué nos llevan las creencias, al fanatismo y al cretinismo social… eso se te ha olvidado mencionarlo, supongo porque no te gusta que se critique a las creencias religiosas… igual me equivoco…

Deja un comentario

Your email address will not be published.