Skip to content

“Té nassos el tema”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

(Foto: PIXABAY)
(Foto: PIXABAY)

Recordo la tradició de “l´home dels nassos”, de ben petit. Marca que  avui cal sortir al carrer, per a trobar-lo. Perjuren que en té tants com  jorns té l´any. De fet, en no trobar-lo, detreus que t´han aixecat el coll  de la camisa. Llavors, t´atemperen dient-te que realmente té tants  apèndixs nasals com dies li resten a l´any en curs. Vaja, una  innocentada més ! Clavada a aquella quan t´insistien si recordaves a  “fulano o zutano”. Davant la teva estranyesa, se´n fotien amb una  resposta del tall següent: “ sí, home ! Aquell que, quan camina, va  endavant ”. Quins pebrots ! Millor dit, potser quins nassos ! 

És curiós, però, que la dita sempre es referia al sexe masculí. Mai a  la dona que, en aquella època, sempre restava en segon terme. Potser era un senyal de delicadesa envers ella. Un fet que, a hores  d´ara, valdria la pena resituar plenament on pertoca. Si més no, en  veure els disbarats i desgavells que anuncia la premsa, dia rere dia. 

Donem una importància suprema al pas d´un any a l´altre. Així,  l´anomenada nit de Sant Silvestre se celebra amb magnificència. A  partir d´ací, quan ens disposem a donar la benvinguda sembla com si anéssim a obrir una capsa de sorpreses. Sobretot, començant per  trobar solució als problemes que ens neguitegen. La realitat, emperò,  no és ben així. Mentre Déu no hi posi remei, l´any nou no serà altra  cosa que la continuació del que acomiadem. Els dies aniran caient  regularment i alguna cosa s´arranjarà “per se”. Algun altre tema  complex es perpetuarà anquilosat, amb una solución pendent En  aquest punt, cal clavar colzes i posar-hi allò que se´n diu  nassos…Començant pels “tortells”, picabaralles i desavinences familiars absurdament inexplicables que provenen com aquell qui diu  de la prehistòria. Quina llàstima ! 

Ja està bé que fem xerinola, gaudint d´àpats amb parents o amics,  brindant amb cava. O que acompanyem els menuts a rues o cercaviles on prima la gresca, la conya i la bulla. Sempre val més riure que no plorar. La pròpia vida s´encarrega –sense demanar-ho  nosaltres– d´etzibar-nos alguna que altra patacada no desitjada. A les portes de tancar un any que no ha estat fàcil, vull transmetre un  hàlit d´optimisme il·lusionant al conjunt dels lectors. Depèn de  cadascú de nosaltres millorar la percepció de l´entorn vital. Petits  grans de sorra individuals milloren la qualitat de l´aire al nostre món.


Comment

  1. … en una ocasión departí con un columnista del diario del obispado, ese que es competencia directa del presente medio en que nos encontramos, y que tiene el hándicap de estar lastrado por la censura previa, por culpa precisamente de sus dueños, que se entrometen y emponzoñan los foros con sus prejuicios y manías confesionales, siempre a la defensiva… le preguntaba yo, ahora lo recuerdo, de si el redactor jefe les conminaba a escribir sus textos de manera que en cada columna semanal apareciera, de manera obligada, incluso si no venía a cuento, una mención a la divinidad, como condición de poder escribir, y por tanto cobrar, la pertinente crónica… la respuesta fue un no con la boca pequeña, que me tomé como una evasiva… y eso me ha venido a la mente -otra vez- al leer el presente artículo, con su expresión confesional disimulada, como si nada, en el texto, con la manida palabreja de cuatro letras, “debidamente” puesta en mayestáticas mayúsculas, como dictan los manuales nazionalcatólicos de la posguerra… penoso… me ha extrañado, porque estoy convencido que en este medio no serían tan ridículos como en el otro, que lo entendería más… espero equivocarme, al menos aquí… dichosas expresiones y frases hechas… y cuan desacertadas a los ojos de la gente que se consideran contemporáneas del siglo veintiuno…

Deja un comentario

Your email address will not be published.