Skip to content

“La realitat de la mort”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

(Foto: PIXABAY)
(Foto: PIXABAY)

En les cerimònies de comiat d´algun familiar o conegut que ens acaba  de deixar, sovint et trobes amb recordatoris que incorporen algun dels  seus pensaments. Al meu entendre, tots ells molt densos, profunds i  escaients. De servei, em permeto citar-ne un que trobo ben ajustat a  la realitat actual: “el modernisme és l´actitud de qui no creu en allò  que creu”… No està de moda presumir de creences. Molts polítics  preconitzen un món laic, al cent per cent. La pròpia cúpula romana  grinyola –de tant en tant– amb decisions sorprenents als volts  d´aquest misteri: com ara la defensa, a ultrança, de les inhumacions  davant de les incineracions (mentre instal·len, en alguns dels seus  temples, columbaris de lloguer per a obtenir algun caleró). 

Actualment, sembla ésser que estem –si fa no fa– al “fifty fifty d´enterraments laics i religiosos. Podem dir el mateix respecte  d´escollir un nínxol o un forn crematori. No crec gens ni mica que ens  hàgim de d’aturar en aquest punt. Tampoc no té cap transcendència.  Reprenent l´obra de l´autor referit, “una gran filosofia no és la que  instal·la veritat absoluta, sinó la que genera inquietud”. Al cap i a la fi,  “cada dia té la seva angoixa. Per tant, no cal anticipar la de demà”. 

És ben lícit i respectable optar per qualsevol credo religiós o fer-ho  pel no res. El que ja no m´ho semblaria tant fóra deixar-se portar per  certs corrents populistes força buits, que pretenen “parir” ciutadans  clonats d´un esquema únic. En aquest punt, Péguy deia que “hem de  dir sempre el què veiem. Més difícil encara, ens cal veure el què  veiem en realitat”. Sense cap mena de vergonya… Contra un possible  aborregament col·lectiu, concretament “la religió cristiana és religió  de desesperança. Si més no perquè desespera de la vida i tan sols  té esperança en l´eternitat”. Reflexionem-hi seriosament.  

En aquest cam, entenc que mai no s´hi val aquella tesi del “qui dia  passa any empeny, En aquest camp, em sembla molt més ajustat i  útil l´adagi del “tu rai que ets de faig. Jo sóc de cirerer i ben aviat  moriré”. Per això, sempre sóc dels  qui recomano llegir –de tant en tant– autors com en Charles Péguy. També Miquel Martí i Pol, Elisabeth Kübler Ross, Mario Benedetti,  Pablo Neruda, Pere Casaldàliga, Mahatma Gandhi, Octavio Paz i  d´altres. Tots ens esponjaran el cervell,amb pòsits de serenor. La  mort només té importància en la mesura que ens fa pensar en la vida. 


Comment

  1. El que veig és que el cementiri creix menys exponencialment que tot el poble…potser un canvi de chip fóra adient. La mort grapa de viure!

Deja un comentario

Your email address will not be published.