Skip to content

“Dom Bosco, una icona del cine”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

Imatge de Sant Joan Bosco.
Imatge de Sant Joan Bosco.
(Foto: PIXABAY)

De fa catorze anys, m´imposo l´obligació –la darrera setmana del mes de gener– de bastir i publicar sengles articles d´opinió, dedicats a 2 sants vinculats a l´orde salesià: Sant Francesc de Sales (el patró – el dia 24) i Sant Joan Bosco (el fundador -el 31). És la meva modesta “contribució” envers la creença que conèixer aquests religiosos ha estat una de les millors coses que m´han passat a la vida. Difícilment puc compensar –ni que sigui en petita mesura– allò que interpreto com una mena de “deute” per tot el cabal que vaig rebre d´ells.

Dit això, justifico el títol: el setembre de 1994: durant la celebració del primer 1er.centenari de la creació del “setè art”, la Santa Seu proposà la recerca d´un patró, suggerint tres noms: Sant Maximilià Kolbe, Sant Francesc d´Asís i Sant Joan Bosco… Va pesar decisivament el pes i l´enginy del darrer per cautivar i formar a milers de joves (a partir del teatre, els llibres i la premsa). Sorprendrà més d´un aquest detall, al bell mig d´una societat majoritàriament agnòstica. En qualsevol cas, crec que cal incidir en el nucli dels valors que s´hi poden conrear… És clar, però, que sempre i quan se´n prefixi un eix adient.

Així, hi ha un pensament d´ell que embolcalla i potencia el nucli del que pretenc definir en aquest article: “de la sana educació de la joventut, depèn la felicitat de les nacions”. Una reflexió que convé recordar persistentment en un entorn polític/social tan desgavellat a nivell global. Al cap i a la fi, “quan un té pau a la conciència, ho té tot”. A partir d´una profunda humilitat i una estimació sensible al jovent, el guiava el desig constant de servir el proïsme. Aquest i no cap altre esdevingué un dels “leitmotivs” que definien la base del seu sistema educatiu. Un camp on els coneixements tècnics o culturals van sempre de la mà de la moral, l´esforç constant i un sistema preventiu.

Heus ací un llevat que germina del cor dels 14.500 salesians presents en 134 països.  Aquest estol d´elements em van “enamorar” fa 63 anys. D´aleshores ençà, no he perdut el fil del cordó umbilical que m´uneix a ells… De la qual cosa n´estic més que orgullós. Si més no perquè em van donar eines per a aplicar en el meu dia-a-dia… I, alhora, van esdevenir essencials per a situar-me socialment dins d´un món (un “film”) tan summament competitiu/complicat. Per tot plegat, visca Dom Bosco !


Comments (2)

  1. … el Vaticano propuso tres santos para votar para que patronearan el cine en su primer centenario… hasta aquí lo entiendo, la iglesia siempre apropiándose de todo, profesiones, ciencia, entretenimiento incluso… a base de ponerles etiquetas mediante el santoral… es como un sucio perro pulgoso de la calle que mea por aquí y por allá para marcar su territorio a base de fétidos olores… PERO lo que no entiendo es el por qué dice que los ateos debemos sorprendernos… sorprendernos de qué? de que el cine tenga un santo específico? es eso un hecho reseñable? el cine es de dom bosco, ha sido la voluntad divina? pues no… que ganó ese en lugar de los demás, es eso lo sorprendente acaso? qué tiene de especial que sea uno u otro? … pues vaya estupidez de observación… no la pillo…

Deja un comentario

Your email address will not be published.