Skip to content

“Impunitat bancària”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

El que costa pagar als bancs.
El que costa pagar als bancs.
(Foto: PIXABAY)

Sóc vell, però no idiota“: heus ací una frase lapidària del valencià  Carlos San Juan, exigint l’atenció presencial dels bancs pel col.lectiu  de la gent gran. Aquestes entitats són un sector gairebé intocable.  Arran la crisi de l’any 2008, van rebre ajuts públics dels quals encara  resten per tornar uns aproximadament 50.000 milions d’euros. Ara, el  procés inflacionari, tensionat i estimulat pel conflicte bèl.lic d’Ucraïna,  els hi és més que favorable. En l’intent global per a frenar l’alça de  preus, ja s’han produït repunts importants en els tipus d’interès  europeus. I de ben segur que encara no s’han acabat. 

La puja de l’euríbor ha dinamitat els préstecs hipotecaris. La tibada  amunt no s’havia vist al llarg dels darrers vint-i-tres anys. Per tant,  amb un deute per part d’uns cinc milions de famílies que frega els  420.000 milions d’euros, els banquers es graten les mans.  Ràpidament han anat de cara a augmentar uns ingresos brutals,  derivats de les revisions d’aquestes operacions. Això sí, d’aplicar el  mateix criteri en el preu dels dipósits d’estalvi,no res ! Quina barra ! 

Les sis entitats que configuren la gran banca espanyola (Santander,  BBVA, Caixabank, Sabadell, Bankinter i Unicaja– van obtenir un  benefici conjunt, l’any 2022, de 20.850 milions (un 28% més que el  2021). Enguany, al pas que anem, encara prendran un ritme més  creixent. Mentrestant, molts titulars d’hipoteques tindran serioses  dificultats per a no endarrerir-se en el pagament de quotes. Servirà  d’alguna cosa el “Pacte de bones pràctiques” entre govern i AEB  envers la protecció de deutors amb rendes inferiors als 29.400 euros?  Tinc la percepció que tot plegat serà paper mullat. Una foto de cara  a la galería i prou. Tant de bo que m’equivoqui ! De moment, convé  recordar que, l’any 2012, el ministre De Guindos va perjurar que “tot  plegat no tindria cap cost pel contribuent”. Una gran mentida !  Després, a més, me’l van promocionar a la vicepresidència del BCE. 

Un altre element afegit, paral.lel als augments estratosfèrics dels  bancs, ha estat el tancament massiu d’oficines. Concretament, al  principat per damunt del 40%. Amb la filosofia d’ésser més eficients,  tan sols hi entra reduir costos. No pas, però, millorar el servei a  l’usuari. Qui els controla ? Tenen el desvergonyiment de presentar un  recurs judicial contra l’impost governamental que grava el seu compte  de resultats. Per tot plegat, hem de callar ? Ni dessota l’aigua ! Cal  dir el nom del porc. 


Deja un comentario

Your email address will not be published.