Skip to content

“La depressió Juliette”

Un article d'en Francesc Mauri

Tramuntanada de Juliette.
Tramuntanada de Juliette.
Fornells ha viscut així la força de la depressió. (Foto: T.M.)

La matinada de dimarts dia 28, darrer dia de febrer, l’aeroport de Maó a Menorca registrava un mínim de pressió a les 05 h de 987 hPa. Una profunda depressió anomenada Juliette havia provocat una nevada anecdòtica a punts del litoral i prelitoral català i un temporal molt més dur a les Illes Balears.

A Catalunya, després de 13 anys, nevava a la costa Daurada. Volves de neu força aparatoses, però de gruix inapreciable queien a les 7 del matí a la ciutat de Tarragona i la flota de pesca feinejava amb una bonica nevada sobre el mar.

Begues al Garraf va fregar els 10 cm i l’observatori Fabra de Barcelona mesurava 7 cm de neu. Al Vallès, la cocapital, Terrassa va enregistrar una nevada que emblanquinava parcs, teulades, cotxes i mobiliari urbà, però que no va agafar a l’asfalt del centre ciutat.

Comentari a banda mereix el temporal causat per la pertorbació Juliette. Les boies marítimes de Puertos del Estado van donar onades significants (mitjanes) a la boia del Cap de Begur de 6,69 m mentre que l’onada màxima va fregar els 12 metres! Concretament els 11,66 m. En canvi, tot i sospitar que al nord de Mallorca, segons models d’onatge, es podrien haver acostat als 15 metres, no hi ha boies operatives. Només una a l’oest de Mallorca amb un registre màxim d’una mica més de 7 metres.

Les precipitacions espectaculars al nord de Mallorca. A l’observatori de Pollença-Lassarell, entre dilluns i dimarts, la pluja (a estones neu) va donar 262 mm fins a les 09 h de dimarts. El febrer havia portat 11 dies de pluja amb 363 mm. Torrents i barrancs desbordats eren freqüents.

Cal dir que aquests registres són extrems i obeeixen al relleu de l’illa de Mallorca que amplifica a la zona nord, els registres de precipitació.

La neu va caure fins a cota 100 de l’illa i va convertir alguns llocs del centre, el nord i l’est en paisatges siberians.

Comentari a banda, la zona del Puig Major va enregistrar uns 2 metres de neu, tot i que quan redacto aquest article, els observatoris de Lluc o Escorca no havien informat de la neu. Segons els meteoròlegs de les Illes Balears, es tractaria del temporal de neu més fort des de gener del 1985. Les fortes ventades, superiors als 100 km/h, ben segur havien fet notables congestes.

Per cert, una neu que també es va veure a les zones interiors més elevades de l’illa d’Eivissa.

Sens dubte, el Mediterrani pot ser un niu de pertorbacions punyents que, amb l’Escalfament Global, aniran augmentant en intensitat i freqüència.

.- Aquest és un article d’en Francesc Mauri i AMIC per a Menorcaaldia.com


Deja un comentario

Your email address will not be published.