Skip to content

“10 anys del Papa Francesc”

Un article d'en Josep Ballbè i Urrit

(Foto: PIXABAY)
(Foto: PIXABAY)

Em plau molt bastir aquest article com a homenatge al Papa  Francesc, en el 10è. aniversari del seu pontificat (demà passat). He  de referir que em xoca la norma de “jubilar” els bisbes en arribar als  75 anys. Malgrat entendre la mesura, crec que on primer caldria  aplicar-la fóra en la figura del Sant Pare… Quan fou escollit, ja en  tenia 76. Potser és una minúcia, però em veia obligat a exposar-ho. 

Celebro aquest primer Papa llatinoamericà i jesuïta. Pel seu tarannà,  senzillesa, compromís i empenta a ´hora de dotar l´Església del perfil  evangèlic necessari. Festejaria que el seu successor fos salesià. Qui  tindria la màxima “chance” seria en Cristóbal López i Romero,  cardenal de Rabat. Seguiria, fil per randa i veloçment, l´estil del Papa  Francesc. De cara a una reforma en profunditat de la cúria. 

Admiro el seu coratge ficant el dit a la nafra de les finances vaticanes.  Així va crear el Consell i secretaria d´economia. Fidel a l´exhortació  de Jesús (Mateu 28:19), “ha anat per tot el món, predicant l´Evangeli”:  Cuba, Àfrica, Estats Units, Sri Lanka, Filipines, Mèxic, Brasil, Polònia  (amb l´esment frepant d´Auschwitz), Portugal, Perú, Xile, Colòmbia,  Iran, Kazajstan, Sèrbia, Bòsnia, Bielorússia, Malta, Grècia, Congo,  Sudan, Egipte, Emirats Àrabs, Myanmar, Bangladesh, Canadà,  Bahrein, Hongria, Eslovàquia, Panamà, Marroc, Bulgària,  Macedònia, Romania, Tailandia, Japó, Moçambic, Madagascar, Illa  Mauricio, Suïssa, Irlanda, Estònia, Letònia, Lituània, Suècia, Corea,  Albània, França (al Parlament d´Estrasburg), Turquia i Azerbaidjan. 

Feta aquesta llista, puntualitzo que ´únic continent que li queda  pendent és Austràlia…Pel que fa a Espanya, tenia previst haver-hi  viatjat el proppassat agost. Ho posposà per la impossibilitat de tenir  una trobada pastoral només amb joves (com havia fet a Rio de  Janeiro, Cracòvia i Panamà, als anys 2013, 2016 i 2019,  respectivament). Pels vaivens en ivestigar la pederàstia i pel clima  polític de no-entesa entre els 2 socis delgovern (PSOE i Podemos). Quin desencís que en Sánchez no palesi un major grau d´humilitat. 

Lidera una Església moderna, social i abocada a nous reptes  geopolítics. A diferència d´altres bisbes, transmet un sentiment de  proximitat amb la gent. Allunyat del deïficament i la pompa Li resten  assignatures pendents: “encerclar” la foscor estigmática en casos de  pederàstia / definir/ampliar un paper més preponderant de la dona a  l´església / i fixar un criteri clar amb l´homosexualitat i el perdó de  l´avortament…Té el cap clar però la rumorologia sobre una renúncia  al càrrec no minven. Amb dificultats físiques i la recent mort del Papa Ratzinger, tot és possible. A nosaltres se´ns demana pregar per ell.  Que sigui capaç de cloure dignament el mandat. Per molts anys ! 


Deja un comentario

Your email address will not be published.