Skip to content

“La vàlua dels valors”

Un article d'en Josep Ballbè Urrit

(Foto: Pixabay)

Fa molt de temps que no sento parlar ningú de valors. Vénen a ésser aquelles conviccions personals que menen la nostra existència envers allò que, com a persones, volem esdevenir. Per a mi, això té una fondària cabdal. Per tant, no podem parlar d’educació si no transmetem valors. Arribats en aquest punt, només els podem comunicar per la via del testimoni i de l’exemple personal.

Establint un exemple ben entroncat amb l’actualitat, un mestre no pot educar per a la pau –malgrat que en parli a tort i a dret– si fa servir un llenguatge agressiu, humiliant, sanyut i enverinat. A partir d’ací, la seva adquisició no es recolza en la ciència infusa sinó en la voluntat esforçada de l’alumne. Aquest mateix principi és extrapolable a la família: els pares són els primers “mestres” dels propis fills.

Massa sovint, el jovent actual es troba mancat de referents. En el camí del seu creixement personal, tampoc no necessiten grans professionals. Sol viure en la recerca de trobar “líders” compromesos en fites que els esperonin. Tanmateix, les xarxes socials els hi poden arribar a girar el cervell… Un fet que ho defineix prou bé rau en els més de 800.000 joves espanyols que van votar un estirabot de partit polític (“Se acabó la fiesta”) a les proppassades eleccions europees. Quin nyap!

Ampliant el ventall, vull palesar el nivell molt baix de la majoria dels nostres polítics. El seu llenguatge s’ha tornat cridaner, de mercadal, ofensiu, maleducat i groller. L’únic objectiu que es persegueix és ofendre i desqualificar l’adversari. D’acord amb la seva “professió” haurien de predicar el valor de la democràcia… Molt em temo –i em voldria equivocar de pal a pal– que no trigarem a veure, en un Parlament (nacional o autonòmic), agressions físiques entre contrincants de diferents partits. Pels mitjans televisius, hem visualitzat escenes d’aquest tipus en cambres legislatives d’altres països. Les trifulques, la teatralització i les bronques s’han convertit en brou de cultiu… I no té més raó qui crida més.

La tàctica del “I tu, més” quan s’esbatussen uns i altres em genera molta pena. No prenc posició o partit per cap línia política concreta. Tant se val parlar del PP, PSOE, VOX, Sumar, ERC, Junts, Podemos o de qualsevol “bunyol” que pugui sorgir ací o allà. Advoco per la recuperació dels bons modals, l’educació en majúscula. En definitiva, pels valors de sempre. No ha d’ésser tan difícil que les aigües tornin a llera. No demano gran cosa. Tot plegat passa per implantar el famós “seny català” al reglament i/o protocol de cadascuna de les cambres. O bé per interpretar, en justa mesura, el nucli del títol del meu article.


Deja un comentario

Your email address will not be published.