Comprar o llogar: Què és millor?

Cada vegada són més les persones que opten per llogar el seu habitatge i no comprar degut en gran part a les circumstàncies econòmiques i laborals actuals i al futur incert del moment, i això malgrat que la nostra cultura tradicionalment s’ha decantat per la compra. Conèixer els avantatges i desavantatges de una opció o l’altra, sens dubte ens ajudarà de cara a prendre una millor decisió.

Comprar un habitatge és una de les decisions més importants amb les quals ens enfrontem al llarg de la nostra vida i que cal pensar meditadament perquè suposa una inversió considerable. I encara que suposa més paperassa i burocràcia i comporta pagar impostos i tributs a més d’un compromís de pagament amb el banc per a no perdre l’habitatge, té molts altres avantatges que cal valorar. Entre ells:

– Pots disposar de l’habitatge com et vingui de gust.
– Pots reformar-lo o adaptar-lo a les teves necessitats.
– Pots subarrendar habitacions si necessites una ajuda econòmica o vols viure en companyia.
– Serveix com a fons d’estalvi per a un futur, ja que (excepcions molt concretes), l’habitatge sol revalorar-se.
– Un cop cancel·lada la hipoteca, ja no tens més costos fixos.
– Si l’interès hipotecari és baix, surt més econòmic comprar que llogar.
– Dóna una major estabilitat i seguretat, perquè no es viu amb el temor que se t’acabi el contracte, et facin fora o et pugin la quota de manera considerable.

A banda, el lloguer, també compta amb molts avantatges que poden ser beneficiosos, sobretot en moments d’incertesa.

– Les gestions i l’inversió són mínimes.
– És més fàcil revertir la situació si al final no et convenç la zona, el veïnat, si se’t queda petit, o simplement si la situació económica et canvia.
– Pots accedir a ciutats o barris que d’una altra forma seria impensable.
– Hi ha menys despeses mensuals (ja que no se solen pagar impostos, ni tampoc despeses extres de la comunitat o grans reparacions d’aparells elèctrics)

Entre els desavantatges es troba bàsicament: que no tens dret ni a fer reformes ni canvis en el mobiliari (si aquest ve inclòs) així com tampoc tens dret a votar en les decisions de la comunitat.
A priori, tots els experts coincideixen que comprar sempre és la millor opció a llarg termini i llogar a mitjà o curt termini, però tot dependrà evidentment de la situació personal de cadascun, de les seves expectatives i de les seves circumstàncies i preferències.

 

.-Aquest és un article de n’Eva Remolina i AMIC per a Menorcaaldia.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *