On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta

En Joan Pons Pons ens plantejava un darrer repte sobre el menorquí que va arribar a ser l’home més vell del món, Joan Riudavets Moll qui va arribar als 114 anys amb una salut realment envejable tal com podem donar fe tots els qui el vam conèixer. La resposta és unes línies més avall.  I del menorquí que va ser l’avi del món a un cantautor valencià que va traspassar més aviat del que esperàvem, n’Ovidi Montllor.

 

12.-ON VA ACTUAR EL CANTANT D’ALCOI OVIDI MONTLLOR?

Ara ja ha desaparegut. Però devora ca nostra, al carrer Rosselló de Barcelona, a pocs metres de la casa de les Punxes que té la façana principal a l’Avinguda Diagonal, hi havia un bar anomenat Can Pere que estava presidit per un enorme retrat d’Ovidi Montllor signat i dedicat als amos dels quals era amic. Com que quan som a Barcelona sempre pens en Menorca cada vegada que hi anava pensava si l’actor i cantant nascut a Alcoi el 4 de febrer de 1942 i mort prematurament a Barcelona el 10 de març de 1995 havia actuat mai a la nostra estimada i petita illa. L’enigma ha quedat resolt aquesta setmana gràcies a un periodista vinculat a Menorca i que estiueja, curiosament, as Migjorn Gran. Segons les seves valuoses informacions hi va actuar dues vegades. La primera el 21 d’agost de 1974. Hi ha documents i enregistraments sonors que ho demostren. Va cantar acompanyat del seu inseparable Toti Soler a la guitarra. Va iniciar el recital amb la cançó emblemàtica, convertida ara en un mite, “Perquè vull”, va continuar amb “Homenatge a Teresa”, “Els dimonis”, “La cançó de les balances” i “Xafarderies”. Passats uns pocs anys va fer un segon concert a Menorca encara que aquest va ser més íntim i privat. Per aquelles dates jo tenia tretze i catorze anys i no estava interessat per la música catalana d’autor. Coneixia l’obra d’Ovidi Montllor però el coneixia més per les pel·lícules que havia protagonitzat o en les quals havia actuat d’actor secundari i m’havia impactat la seva introspecció profunda i enigmàtica. L’any 1975 s’havia estrenat “Furtivos” de José Luis Borau i que havia tingut Ovidi Montllor com a actor principal. L’escena en la qual l’actriu Lola Gaos, que interpreta el paper de la mare d’Ovidi, apallissa un ca fins a la mort i que no tenia res de ficció em va quedar per sempre com l’analogia de la violència humana traslladada als animals. Però, on va actuar Ovidi Montllor en els seus dos concerts que va fer a Menorca?   

SOLUCIÓ A L’ONZÈ ENIGMA DE LA MENORCA SECRETA.

ON VA NÉIXER EL MENORQUÍ QUE VA SER L’HOME MÉS VELL DEL MÓN?

As Migjorn Gran. En concret el dia 15 de desembre de 1889. Va néixer envoltat de tragèdia ja que la seva mare va morir amb 25 anys poc temps després del seu naixement. Era un home d’idees republicanes que va dedicar la seva vida laboral a la indústria del calçat. Va ser reconegut com l’home de més edat del món pel Llibre Guinness dels Rècords quan en tenia 113, en concret el dia 1 d’octubre de 2003. Persona inquieta i amb moltes aficions culturals menava un hort essent centenari i es desplaçava en bicicleta com quan era un al·lot i les velos eren el mitjà de transport preferit per a la gent de la seva generació. Va rebre la visita del president del govern espanyol José María Aznar quan aquest passava les vacances d’estiu a la finca de Son Camaró. El secret de la seva longevitat? Segurament la genètica ja que va tenir dos germans més d’una família de deu components que arribaren a centenaris. O la seva constitució òssia com va determinar un equip de genetistes. Quan ho van demanar a l’interessat va afirmar que el secret es trobava en la seva dieta mediterrània consistent a menjar molt de tomàtic, peix i oli d’oliva. També a dur una vida equilibrada, estudiar de ver, mantenir el bon humor, evitar l’estrès, conservar amistats i fer llargues passejades. Va morir de forma sobtada a la mateixa localitat des Migjorn Gran que el va veure néixer. Devers les nou del vespre del 5 de març de 2004 se sentí malament i finà a la seva casa del carrer Major amb la mateixa discreció entusiasta amb la qual havia viscut.     

    

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *