Anenome (Anemone coronaria)

L’anemone, també anomenada alimons a Menorca, és una de les flors silvestres més espectaculars que podem trobar a l’illa, al nivell de les pampalònies o de les didaleres. De fet és una espècie molt emprada en jardineria arreu del món, però és originària del Mediterrani, on es distribueix sobretot per zones litorals orientals, d’Itàlia, sud de França i nord d’Àfrica. A la península ibèrica només viu molt localitzada a  Andalusia i sud de Portugal. I a les Balears només la trobam a Menorca i a Mallorca. Per tant és una de les joies rares de la nostra flora.

 

A Menorca és abundant només a la mitjania del terme de Maó, on ompl tanques senceres els mesos de febrer i març. És molt fàcil reconèixer-la per les seves flors grans, normalment amb sis pètals de color púrpura, amb el centre més fosc ocupat per molts d’estams i pistils. S’enlairen directament des de terra per una tija de devers un pam. Les fulles són basals i estan molt retallades. És una planta herbàcia bulbosa, que s’asseca a l’estiu. Vol terres fèrtils i fondes. És tòxica, i no té usos medicinals. Hi ha qui diu que el nom ve del grec anemos, perquè l’associaven als vents que anunciaven la primavera.

.- Aquest és un articled del GOB Menorca per a Menorcaaldia.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *