On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta

Torna en Joan Pons a posar-nos preguntes sobre llocs de la nostra Illa que guarden tota una història que molts desconeixen. Avui resoldrem el misteri que en Joan ens va plantejar almes de juliol i ens en plantejarà un altre relacionada amb un dels mites de la música contemporània.

17.-ON ES VA FER UN RETRAT MIKE OLDFIELD QUE VA SERVIR DE PORTADA DEL SEU DISC?   

Menorca sempre ha estat un pol d’atracció per a aquestes persones creatives, excèntriques i transhumants que són els artistes. Hans Hartung i la seva dona Anna-Eva Bergman, l’any 1932, el pintor abstracte gestual, van ser un dels primers. Des de llavors, molts artistes, ja sigui de forma anònima o de manera oberta, han escollit la nostra illa per fixar-hi la seva residència -Eduardo Chillida- o per passar-hi llargues o petites temporades. Un cas proper i anònim el va protagonitzar el baixista de The Queen que, quan el grup de Freddie Mercury es trobava en el seu punt més àlgid estiuejava a Cala Galdana i, com a bon britànic, acabava de forma tranquil·la al pub Blanc i Negre de Serpentona on bevia cervesa i xerrava amb el propietari. Idò, Mike Oldfield, el famós músic i compositor de rock progressiu, música popular i música clàssica, a més d’intèrpret de múltiples instruments, que va competir amb l’icònic Pink Floyd durant els anys setanta i principis dels vuitanta. El seu treball més conegut és Tubular Bells, una  simfonia rock amb moviments que va ser pionera d’aquest estil ja que no comptava  amb percussió de bateria ni lletra i on Oldfield tocava més de vint instruments. Als Estats Units es va fer conèixer principalment com a autor del tema principal de la banda sonora de la pel·lícula L’exorcista. Encara que en l’actualitat viu en una altra illa situada a l’estat insular de les Bahames, Mike Oldfield es va enamorar de Menorca i, en especial, d’un indret molt precís on es va fer fotografiar amb la intenció consumada que el retrat formés part de la coberta d’un dels seus discos. I la pregunta de l’enigma és: on és aquest indret de Menorca que forma part de la coberta d’un dels músics més importants del segle XX?

SOLUCIO AL SETZÈ ENIGMA

ON ESTAN ESCRITS ELS NOMS DELS CAIGUTS A LES GUERRES D’ÀFRICA?

A la muntanya del Toro. Al municipi situat al centre de Menorca. As Mercadal. El monument que conté tots els noms dels caiguts menorquins a les guerres africanes és una de les poques creacions escultòriques dobles com un infantil joc del Mecano. Damunt el monument primigeni, inaugurat el 8 de juliol de 1928, obra de l’escultor Francesc Maurín Enrich, es va erigir un segon monument, sense cap respecte, un elevat Sagrat Cor de Jesús de bronze, l’any 1944 que va convertir el primer en una simple i reforçada peanya. Així com l’obra de Francesc Maurín Enrich estava dedicada als caiguts a la guerra sense distinció ideològica, el segon, obra de Jaume Bagur Arnau, està només dirigida als caiguts del bàndol nacional que havien mort per culpa del cop d’estat protagonitzat per… Franco que havia pujat amb una rapidesa inusual dins l’escala militar gràcies a les guerres de… l’Àfrica! Per totes aquestes tensions i contradiccions reunides en un punt elevat i nuclear de Menorca es fa imprescindible la visita a la muntanya del Toro ja que concentra bona part de les paradoxes menorquines i de la seva història. També de la història d’Espanya. Els morts menorquins a les tràgiques guerres de l’Àfrica van elevar-se fins a la trista quantitat, que van ser individualitzades amb l’escriptura del nom, de 57; tots homes. No els sabem tots. Els noms. Els noms dels morts. Els noms dels 57 menorquins caiguts en l’absurda guerra de l’Àfrica. Aquest passat mes de juliol, organitzat pel Consell Insular de Menorca, es va retre un homenatge als caiguts que van ser representats pels seus familiars. En aquest acte van sorgir qualcuns noms que, per respecte al grup, m’agradaria recordar, nomenar com un ritual que per res del món esborrarà tot el dolor provocat per aquesta absurda guerra colonialista d’ultramar: José Félix Gomila, Llorenç Cavaller Coll, Juan Díez Terreros o Miguel Tirso Pons Buenaventura… i així fins a 57. Que serveixen aquests quatre noms per homenejar els caiguts a les guerres de l’Àfrica, no només als caiguts menorquins sinó a tots els espanyols morts i també als africans que es van defensar amb salvatgia de l’arribada  de la gent del nord que els volia arrabassar les seves terres. I, dit d’una altra manera, dalt la muntanya més representativa de Menorca, el nostre petit Montserrat, hi ha erigida, la nostra Sagrada Família, un monument franquista que va en contra de la més elemental Llei de la Memòria Històrica escrita de manera torta per la nostra democràcia.

       

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *