Emocions i sentiments: són el mateix?

Tot i que sovint utilitzem les paraules “emocions” i “sentiments” com a paraules sinònimes, la realitat és que no ho són i es diferencien per petits matisos.

Així, d’una manera senzilla i a grans trets, podríem dir que l’emoció (ràbia, alegria, tristesa, por…) és un estat transitori que es dóna de manera ràpida i inconscient. És una reacció bàsica a un estímul concret, sigui intern o extern, en un moment donat. En el sentiment per contra, l’emoció va acompanyada d’un pensament, d’una reflexió conscient i dura més en el temps. En el sentiment per tant, la reacció espontània s’acompanya d’un component subjectiu.

Aquesta confusió entre tots dos conceptes és molt usual, atès que es produeixen de manera conjunta i encara que en la teoria puguin diferenciar-se perquè s’expliquen per processos neurològics diferents, no sempre és fàcil separar-los en la pràctica.

L’origen com dèiem per tant, també és diferent. Mentre que en les emocions es generen pel Sistema Límbic (la part més primitiva del cervell), els sentiments es generen en el lòbul frontal.

La manera de gestionar emocions i sentiments tampoc és la mateixa. Les primeres requereixen “desconnexió” mentre que els segons, cal reconduir-los de forma més meditada.

 

.- Aquest és un article de n’Eva Remolina i AMIC per a Menorcaaldia.com

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *