On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta

En Joan Pons ens parla avui de la taxidèrmia i la caçera. A Menorca hi ha qui va anar a la sabana africana a matar lleons i s’en va endur un per dissecar. Un tema que, fins ara, encara no havia tractat tot i que a Menorca la caça és una activitat amb un gran número de seguidors.

39.- ON HI HA EXPOSAT UN LLEÓ DISSECAT?  

Ara que amb la invasió russa a Ucraïna ens hem adonat que les guerres existeixen i continuaran existint i que no són un mite de l’antiguitat que només van patir els nostres avantpassats, tal vegada la nostra relació amb els animals sigui el canvi radical que ens diferencia dels nostres ancestres. Tot un món que ara consideraríem terrorífic i que va evidenciar una pel·lícula genial com és El planeta dels simis formava part del nostre univers quotidià. He dit el nostre perquè jo ho vaig veure. També viure. Els caçadors penjaven dels arbres els cans quan aquests tornaven vells i a les cases, bars i restaurants es podien veure animals dissecats. Caça i dissecció anaven moltes vegades unides i no amb noms d’ara més eufemístics i més cultes com pràctica cinegètica o taxidèrmia. Primer es caçaven els animals i, una vegada morts, se’ls preparava perquè conservessin una espurna de vida que els propis humans que els havien de contemplar els havien arrabassat. Sí, aquesta, i no la pràctica de la guerra, és la característica principal que ens diferencia dels nostres recents avantpassats. Que s’hagin desprestigiat aquests dos arts no significa que no se segueixi caçant ni tampoc que se segueixi dissecant i que encara hi hagi marts, àguiles, falcons, mosteles, abellerols i gavines amb els ulls de vidre i els pèls o les plomes plenes de pols. Que sigui així és inevitable i el destí final hauria de ser, si continua la deriva animalística actual, que acabin en museus on fa temps que es poden veure com el Museu Diocesà de Ciutadella. Idò, aquest model de cacera i taxidèrmia tenia molts nivells. Un, de local en el qual el caçador feia conservar animals caçats a Menorca. I, un altre, de més global i universal en el qual el caçador viatjava a l’Àfrica o a d’altres continents i es feia dissecar la caça major que després exposava orgullós a la seva casa o mansió. És el cas de l’enigma d’avui. Un lleó caçat a la sabana africana, dissecat aquí o al continent africà i exposat encara com una relíquia d’un temps passat que ja no tornarà. On?

SOLUCIÓ AL TRENTAVUITÈ ENIGMA.

ON HI HA CANONS AMB UN SÍMBOL DE LA PAU DIBUIXAT?

La guerra a Ucraïna -també a moltes altres parts del món més allunyades de l’arrogant Europa- provoca que cada vegada siguin més necessàries les mostres de sentit comú que reclamin pau a nivell universal i també, com no, en el nostre vell continent cansat. Menorca té un seguit d’instal·lacions militars abandonades i ruïnoses i obsoletes que han arribat a aquest estat gràcies a l’entrada d’Espanya a l’OTAN que fa que la defensa local sigui un afer global i internacional. Aquestes instal·lacions militars abandonades solien estar ubicades a la línia de la costa i estaven equipades amb canons de gran llargària que defensaven l’illa dels atacs exteriors. La prova que, durant un temps, van tenir gran eficàcia és que Menorca no va ser envaïda per les tropes de Franco durant la Guerra Civil espanyola. Abandonades aquestes bateries a la dècada dels vuitanta van començar una etapa de decadència i de vandalisme. Grafits varis, festes il·legals, ocupacions més o menys tolerades. És el cas de l’indret que protagonitzava l’enigma de la setmana passada. On hi ha a Menorca canons amb un símbol de la pau dibuixat? Al municipi d’Alaior. En concret a l’antiga instal·lació militar amb bateries de costa de Llucalari. Un indret amb vistes espectaculars i un aire de pel·lícula futurista decadent a la manera de la saga de Mad Max. Inversors estrangers han volgut recuperar l’espai que, a més de la bellesa intrínseca, guarda una memòria dolorosa com a conseqüència de l’accident de l’any 1953 que va provocar 23 morts i que forma part de les tragèdies més impactants de la nostra estimada Menorca. Anar fins a Alaior i agafar la carretera que acaba a Son Bou. Un trencall cap a l’esquerre ens durà a aquesta bateria de costa que, fins que s’acabi convertint en un hotel de luxe o en una instal·lació turística de gran nivell, ens recorda, entre canons gegants de guerra, que la pau és possible.

1 comentario en «On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta»

  1. … El senyo Rubió, ho va anar a caçar a África i el va fer dissecar per tenir-ho en el seu lloc de Mongofre… es una història ben coneguda, aquesta ha estat fàcil… menos mal que en sé una al manco…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *