On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta

En Joan Pons torna amb els seus misteris i reptes després d’un parell de setmanes de (ben guanyat) descans. El darrer enigma que ens va deixar parlava de l’escriptor català Josep Pla, qui va tenir una relació força interessant amb Menorca. En Joan Pons segueix insistint en aquest lligam per ajudar-nos a conèixer millor la nostra illa.

43.- ON HI HA EL POBLE MÉS BLANC DEL MÓN?

Josep Pla i Menorca van quedar per sempre lligats gràcies als brins sentimentals provocats pels vincles amb aquesta desconeguda menorquina anomenada Mercedes. Des d’aquest primer viatge atiat per l’amor, l’escriptor que no deixava la gastronomia mai de banda va visitar unes quantes vegades més la nostra illa i va deixar per escrit les seves estades en molts altres papers entre els quals destaquen la guia Mallorca, Menorca i Eivissa que va sortir l’any 1950, en castellà i amb fotos originals extraordinàries i de gran valor paisatgístic i històric del fotògraf Francesc Català Roca i que va veure multitud d’edicions revisades. És, no obstant açò, en el primer volum esmentat de les illes on Josep Pla, amb aquella retranca i irritabilitat juganera i festiva, que proclama quin és el poble més blanc del món. Ho fa amb aquestes, acurades, afuades i incisives paraules: “Si aquest poble no és el més blanc del món, poc se’n deu faltar. La blancor és tan furiosa, que arriba a impressionar. La ciutadania té l’obsessió de la calç més blanca que és possible imaginar. Amb les llums de la primavera i els colors del paisatge, potser la blancor no resulta tan agra: a l’estiu fa gairebé mal a la vista; els ulls queden encegats de l’explosió de la calç. Quan jo dic als menorquins que de vegades en fan massa, em responen que el blanc fa net i que la netedat és important”. Sí, a Menorca, la netedat és important i la calç havia estat un dels materials naturals manipulats per l’home més adients per aconseguir aquest efecte, aquesta acció. Idò, ja tenim el nou enigma. On hi ha aquest poble menorquí que, quan Josep Pla el va visitar, li va semblar el poble més blanc del món?

SOLUCIÓ AL QUARANTA DOSÈ ENIGMA

ON VA DORMIR JOSEP PLA?

L’escriptor empordanès Josep Pla (1897-1981) es va enamorar d’una menorquina anomenada Mercedes, com l’heroïna de la novel·la d’Alexandre Dumas El comte de Montecristo. Enamorant-se d’aquesta al·lota menorquina Josep Pla, segons les acurades investigacions del periodista Miquel Àngel Limon Pons, que ho explica a l’interessant llibre Josep Pla i Menorca,  es va enamorar de Menorca i hi va viatjar unes quantes vegades esperonat per aquest afer sentimental que va tenir continuïtat en el paisatge. Josep Pla es va convertir en un illòman o sigui en una persona afectada per la malaltia de la insularitat. La prova més palpable és el volum nombre 15 de l’Obra Completa titulat Les illes i que l’editorial Destino, per la seva extensió, va dividir en tres parts. El primer volum es va titular Illes Mediterrànies. De les Medes a les Balears. És en aquest tom on Josep Pla descriu un dels viatges que va fer a Menorca després de la primera visita de l’any 1921 motivada per l’afer sentimental esmentat amb la desconeguda Mercedes. Idò, en aquest recull d’experiències insulars escrites amb una prosa precisa, austera i plena de significants Josep Pla hi parla de paisatge, de la gent, de la cuina i de la llengua comuna que percep molt propera a l’Empordà però amb drings diferenciats. Idò, on va dormir Josep Pla en companyia d’un moix i d’una rata? A Fornells. El geni de l’Empordà ho explica, com no, de manera magistral: “La fonda era l’edifici de més categoria (…) Una habitació enorme, tancada, freda, amb un sostre molt alt, amb tres llits (…) Vaig sentir un sorollet -com un sorollet d’ungles gratant una superfície (…) Una rata (…) El propietari es presentà amb un cabàs dintre del qual hi havia un gat (…) Vaig acostar-hi el cabàs del gat. Després, amb tota calma, vaig colgar-me, sempre amb l’ull al cabàs”. Si voleu saber com acabava la nit a la fonda de Josep Pla intentant dormir amb una ratolí i un moix llegiu el llibre que he esmentat de l’editorial Destino. Però la pregunta que ens interessa acabar d’esbrinar després de conèixer que el poble en el qual va dormir Josep Pla acompanyat d’aquesta bèstia companyia és Fornells és quina fonda del petit poble de pescadors es tractava. La Palma? S’Algaret? O el famós i ja desaparegut Can Burdó que també tenia el servei de fonda? Apostaria per aquest darrer que es va fer famós a tot el món i va popularitzar la mítica caldereta de llagosta.

 

 

1 comentario en «On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *