On? Cinquanta llocs de la Menorca secreta

¿Una pista de tenis abandonada en una urbanització de Menorca? Ara que Rafel Nadal acaba de guanyar per 14ª vegada Roland Garros, Joan Pons Pons ens planteja l’enigma d’aquesta setmana.

SOLUCIÓ A L’ENIGMA 48

ON HI HA LES RUÏNES D’UNA BASE NORD-AMERICANA?

Diuen que a la marina de sa Roca hi ha les runes d’una antiga construcció militar que mai va tirar endavant. Els enginyers nord-americans, per les raons que siguin, es van decantar per la muntanya de s’Enclusa o de dalt sa Torre de Ferreries i van descartar d’altres elevacions veïnes com ara Siti des Cristians o la mateixa Santa Àgueda on hi ha les runes del castell musulmà. Les obres van començar l’any 1963 i la construcció de la carretera que havia de pujar dalt del cim es va fer al mateix temps que l’accés a cala Galdana. Es va realitzar amb molta rapidesa i amb unes màquines que els locals mai havien vist. Els primers edificis que es van alçar es van fer amb dues xapes d’alumini reblertes amb llana de vidre que els oferia un excel·lent aïllament. Després es va construir un edifici amb misons que concentrava les oficines i  l’oficina de correus. També hi havia els dormitori de la tropa i dels oficials que comptaven tots amb aire condicionat. Hi havia un bar, un cinema, una discoteca i una zona de jocs. A l’exterior hi havia una pista de bàsquet i una àrea esportiva. Un dels elements més característics de la base militar (Menorca Troposcatter Site) que depenia de la base de Torrejón de Ardoz (Madrid) era -o és, encara que es troba en un estat d’absoluta degradació- el dipòsit esfèric d’un color verdós que feia de cisterna que abastia d’aigua a la base americana. Aquesta estava rodejada per una tanca metàl·lica amb garites per als soldats que controlaven la porta d’entrada. Els elements estrelles de la base, com el seu nom indica, eren les antenes per ones troposfèriques. Les més grosses miraven cap a Sardenya. La més petita cap a Mallorca. Em van contar d’al·lot -jo tenia vuit anys- que els radars de la Base de Telecomunicacions de Ferreries havien estat els primers en detectar l’Eagle en el seu retorn a la Terra. Aquesta missió va resultar un èxit rotund per al govern dels Estats Units i un homenatge al seu inductor, el carismàtic president John Fitzgerald Kennedy que no va poder presenciar ja que havia estat assassinat l’any 1963. Aquest glamur i aquesta alta tecnologia que es va instal·lar en el petit poble de Ferreries, en la nostra estimada illa de Menorca, es troba completament en ruïnes que, segons la manera de veure- tenen tanta força com qualsevol poblat megalític menorquí.

ENIGMA 49

ON HI HA UNA PISTA DE TENNIS ABANDONADA?

Ara que el tennista balear Rafael Nadal ha guanyat el seu catorzè Roland Garros i ha augmentat fins a dos la distància en trofeus de Grand Slam amb Roger Federer i Novak Djokovic, els seus perseguidors, m’ha vingut al cap les pistes de tennis abandonades i plenes d’herbotes que hi ha en una urbanització mig fantasma i mig habitada de Menorca. Record haver-hi jugat de nit, ja que el propietari de la urbanització volia activar, animar i revalorar aquesta urbanització que, com moltes de Menorca, no va tirar endavant, i ens donava les claus de forma gratuïta perquè també poguéssim encendre les torres d’il·luminació que encara romanen intactes però sense corrent elèctric. La pau que se sentia en aquell paratge envoltat de muntanyes o tossals i d’una vegetació mediterrània espectacular mentre jugaves a tennis era memorable. Les pilotes sonaven nítides i clares i el bot damunt el formigó pintat de vermell de coberta anglesa de veler es confonia amb el cant d’un mussol o d’una òliba que passava volant per damunt els nostres caps animada per la llum artificial. Sí, he de reconèixer que m’agraden les ruïnes contemporànies i fa poc vaig anar-hi amb el cotxe i vaig cercar les pistes de tennis abandonades. Em fascinen els projectes inacabats que es van començar amb una il·lusió fenomenal i que, per diverses circumstàncies, no aconsegueixen tirar endavant. Resta per sempre, quan hi ha ruïnes, el dibuix a la terra d’aquests somnis estroncats i el record d’un passat que va ser real i efectiu durant un temps delimitat però que va sucumbir a la derrota de l’oblit. Per tant, aquest és el nou enigma. On de Menorca hi ha una pista, més aviat dues pistes, de tennis abandonades?     

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *