Bolitx (Glebionis coronaria)

El bolitx és la margarida silvestre més gran que podem trobar a Menorca. És la típica amb el s’inquireix a la fortuna el sí o no, arrabassant els pètals un a un. És una herba que fa una mata alta, amb les fulles carnoses i primes, molt freqüent a cultius, a vores de camins i descampats. Pot tenir les flors ben grogues o bé amb el centre groc i blanc a l’exterior. El seu nom científic ha variat fa poc, pel que encara es troba a molts de llibres com a Crysanthemum coronarium.

El bolitx a Menorca es considera una mala herba, però pot tenir moltes aplicacions, com ornamental, culinària, medicinal i útil. Els brots tendres són una bona verdura. Té propietats desinfectants i vulneràries, adequada per tractar ferides, afeccions a la pell i gonorrea. També és  estomacal, aperitiu i digestiu. Segons com, pot servir de purgant i contra l’estrenyiment.

Del bolitx se n’extreuen les piretrines, un insecticida natural d’ampli espectre, degradable amb facilitat. Es pot emprar contra plagues de l’hort, amb l’avantatge de que no deixa residus tòxics, però amb l’inconvenient de que també afecta els insectes beneficiosos, de manera que eliminem les defenses contra altres plagues. Per tant s’ha d’emprar en casos puntuals i amb cura.

 

.- Aquest és un article del GOB Menorca per a Sa Revista.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *