Revetlla de Sant Pere i el Sant

Denominada com la segona revetlla, la de Sant Pere (festivitat el 29 de juny) se celebrava antigament de forma molt similar a la de Sant Joan, és a dir amb coques, fogueres i petards. Amb els anys s’ha anat perdent aquesta tradició fins al punt que són molt pocs els llocs on se celebra com a tal. No obstant això, sant Pere és patró de molts municipis arreu de Catalunya i d’Espanya i marca les festes majors d’aquestes localitats amb activitats per a tots els gustos.

Però coneixem la vida de Sant Pere?

En realitat el seu nom era Simó o Simeó i va néixer en Galilea, encara que no hi ha data precisa del seu naixement, ni tampoc de la seva mort, que se situa entre els anys 64 i 67 dC. Va ser apòstol de Jesús i l’escollit per a ser cap de la seva església, motiu pel qual se li veu en molts retrats amb les claus del cel sostenint-les a les seves mans. El canvi de nom li ho va fer el mateix Jesús pel de Pedro, en llatí petra, com a símbol de la “pedra” sobre la qual edificaria la seva església, per això és considerat també el primer papa.

Va ser un apòstol de forta personalitat, la qual cosa li va convertir en portaveu del grup i va arribar a ser un dels predilectes i molt pròxim al mestre, participant al costat d’ell en actes molt íntims i familiars, en els quals no participaven la totalitat dels deixebles.

Generós i humil, va tenir com la resta de mortals moments de feblesa, com el moment en què va negar a Jesús per tres vegades consecutives la nit en què va ser arrestat.

Després de morir Jesús va dedicar la seva vida a predicar en diferents territoris: Palestina, Síria, Àsia, Grècia i Roma, on finalment va ser crucificat.

 

.- Aquest és un article de n’Eva Remolina i AMIC per a Sa Revista.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *