Biel Pons, quarta generació de paredadors

N’Antxon Castresana enspresenta aquesta setmana a en Biel Pons, mestre de paret seca de 63 anys i que porta 41 anys treballant en aquesta feina.

En Biel és paredador de paret seca per tradició familiar. Son pare, en Xec de Son Blanc, va ser el seu mestre. Diu que el seu avi i el besavi també havien estat paredadors de paret seca, fet pel qual ell seria la quarta generació. Amb tot, té dubtes de si el seu rebesavi també ho havia estat.

D’ençà el 1981 en Biel fa paret seca pel seu compte. Actualment fa feina amb quatre treballadors més, un d’ells, en Paco, és un nebot que té 25 anys  que vol continuar amb l’ofici del conco. Aquesta paret, diu, té una base de 1,20 metres, l’alçada és de 1,40 m. i l’amplada a la part de dalt és de 0,70 m. El paredador de paret seca sempre va provist d’algunes eines bàsiques com el parpal, l’aixada, la pioixa, el martell de paredador, el càvec i la senalla.

La imatge de n’Antxon ens mostra la felicitat de qui es sap hereu d’una tradició com és aquest ofici i ho pot transmetre a noves generacions per a que no es perdi. Ens podem imaginar una Menorca sense aquesta mena de construccions?

1 comentario en «Biel Pons, quarta generació de paredadors»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *