Skip to content

Tres partidos incitan a la sociedad civil a crear la ‘Assemblea Sobiranista de Menorca’

PSM, Iniciativa Verds Menorca- Equo y Esquerra Republicana de Menorca, firman el manifiesto 'Menorquins pels Països Catalans'

SIGNATURA 1
SIGNATURA 1
Muñoz, Maria y Pons tras la firma del manifiesto. FOTO.- MPC

Incitar a la sociedad civil a crear una ‘Assemblea Sobiranista de Menorca‘. Éste es uno de los principales objetivos que PSM (Partido Socialista de Menorca), IVM-Equo (Iniciativa Verds Menorca-Equo) y ER-Menorca (Esquerra Republicana de Menorca) persigue con el manifiesto ‘Menorquins pels Països Catalans‘, firmado el viernes por los tres partidos y “que permanece “abierto a nuevos partidos firmantes”.

El manifiesto se articula en torno al apoyo menorquín a las elecciones plebiscitarias del 27-S, al proceso constituyente republicano paralelo al proceso constituyente surgido en 1978, a la autodeterminación nacional y social de los pueblos, y al reconocimiento del pueblo catalán -“de Salses a Guardamar y de Fraga a Maó”- puntualizan- y su autodeterminación.

Los tres partidos han querido dejar claro que el manifiesto responde a ‘Menorquins pels Països Catalans’ como movimiento transversal del que los partidos son “sólo firmantes y portavoces de su mensaje”, y que debería convertirse en los meses siguientes en una eventual ‘Assemblea Sobiranista de Menorca’, “conformada por la sociedad civil que es quien debería encabezar el movimiento y no los partidos”.

Valoraciones

El representante del PSM, Miguel Ángel María, ha querido dejar claro que “el Gobierno nos tiene acostumbrados a carencias democráticas ya una visión centralista y uniformizadora, por eso el proceso constituyente republicano catalán se convierte en un proyecto de futuro“.

Según el representante de ER-Menorca, Joan Albert Pons, “el 27 de septiembre es una fecha histórica y como menorquines no podemos obviar lo que ocurre en una parte de nuestra nación, que es la catalana”.

Finalmente, el representante de IVM-Equo, Rafa Muñoz, ha querido añadir que “el proceso catalán representa la oportunidad de cambiar de modelo de Estado, generando una sociedad con menos tolerancia a la corrupción y mayor respeto hacia los diversos colectivos que forman parte “, así como que” se abre la oportunidad de crear un marco legal protector del medio ambiente y el territorio “.


Comments (6)

  1. Ja era hora! A Menorca hem de fer qualque cosa perquè, quan hi hagi un estat català independent amb capital a Barcelona, se’ns hi tengui en compte!

    N’hi ha que volen respondre a sa independència posant un mur entre es dos estats resultants, a mode de càstig, amenaça o “pataleo”, jo què sé. Es menorquins podem tenir molt de benefici des fet que Barcelona esdevengui capital d’una República, però hem de prendre mesures per superar qualsevol mur que es govern de Madrid vulgui posar enmig.

  2. com acab de dir fa un moment, segons la meva opinió, els paissos catalans son un espai socio cultural vertebartt per una llengua i una cultura iguals, aixó que és molt fàcil d’entendre i tindria que ser molt més facil de respectar no ho es, ja que el pitjor enemig que tenim es l’espanyolisme més ranci i el PP més facha.

  3. Per sort estem al segle XXI, i hom pot tenir i mantenir la seva opinió, abans podies anar a la presó per dir qualque cosa semblant i si anem més enrera et podien cremar ,per no tenir les conviccions oficials.
    ,

  4. Benèits! I aquets lumbreres es pensen que Catalunya només ve a donar sa mà???? Cstalunya mos cobrarà més impostos que ningú!!! … i a més a més Catalunya només pensa en estandard (= mateixa llengo i mateixa cultura) s’acabaran es nostris balls folclòrics, es jaleos i es salar… tindrem sardanes i català estàndart a totes hores i polítics lladres com ja té Catalunya (cobrant més que es president des “Gobierno”).
    Catalanistes a Catalunya i a ses Illes només balears! Tenim cultura pròpia i no necessitam cap salvapàtries interessat!!!

    1. Maonès.
      Que jo sàpiga, és més fàcil veure ballar “flamenco” que sardanes, a Menorca. Som ensenyant, i te posaré un exemple significatiu d’això: L’anglicisme “xoc” poc a poc es perd. Substituït pel català normatiu “guix”? Idò no, substituït pel castellanisme “tissa” I com aquest em podríem trobar a balquenes d’exemples. Per si no ho sabies, que pel que dius sembla que no, la nostra manera de parlar, la nostra cultura i tradicions són tant catalanes com les del Principat o les de València. És un disbarat i mostra de mala fe dir que es canviaran per, posem pel cas, les barcelonines. Jo no veig cap alumne menorquí que parli català de Barcelona al meu centre. Però si que en veig molts que parlen castellà en tost de parlar el menorquí.

Deja un comentario

Your email address will not be published.