Enviar aigua depurada a la llacuna, evitar els perdigons de plom, poder alimentar les aus necròfagues o deixar una part de la zona marina només per pesca amb nanses, són algunes de les propostes que el GOB ha presentat aquests dies al Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del parc natural de l’Albufera des Grau, un instrument que es tramita per gestionar millor la relació de les activitats humanes amb l’espai protegit.
Una de les qüestions més preocupants per al futur de l’Albufera des Grau és l’arribada d’aigua dolça. Als anys setanta i vuitanta es van captar aigües per enviar-se a abastir urbanitzacions o per crear nous regadius. Eren reserves hídriques que aportaven històricament aigua dolça a la llacuna i llavors es van acabar. L’Albufera pateix des d’aquell moment una mancança important.
Ja fa anys que l’equip del parc natural ha de vetlar perquè la llacuna no s’assequi en excés a l’estiu, per la qual cosa fan entrar aigua del mar. Però això aporta molta salinitat i va en detriment dels organismes que vivien i s’alimentaven en les aigües més suaus. El GOB creu que es podria plantejar un futur projecte per portar durant l’estiu part de l’aigua depurada que es produirà pròximament en la nova estació depuradora de les urbanitzacions del nord.
L’aigua de les urbanitzacions és d’origen domèstic, sense presència de contaminants industrials. Quan es genera més quantitat d’aigua és a l’estiu, precisament quan més falta fa a l’Albufera. Amb un projecte dotat de bombeig (potser a càrrec de l’ecotaxa) es podria fer arribar l’aigua a la capçalera del torrent de Santa Catalina i la resta arribaria per gravetat. Una opció a estudiar per buscar una solució més clara al futur d’aquest espai tan emblemàtic.
També s’ha demanat un control més exhaustiu de la gestió dels purins, perquè a la llacuna hi arriba un excés de nitrat. Es proposa una inspecció per assegurar que les fosses de purins quedin separades de la recollida d’aigües pluvials (per evitar que en episodis de pluges importants els purins es desbordin al medi) i que l’abocament intencionat a síquies i torrents es consideri falta greu.
S’inclouen altres peticions, com prohibir els perdigons de plom dins el parc o la caça de tords amb escopeta (la pràctica que realitza més tirs per caçador). Que es defineixin a cada lloc ramader un espai on poder deixar els cadàvers del bestiar per alimentar els ocells necròfags. Que coses com l’asfaltat de camins o el canvi d’ús d’edificacions hagin de requerir un informe ambiental preceptiu. O que la neteja de torrents es faci amb criteris ecològics per evitar la destrossa dels ecosistemes que alberguen.
Així mateix hi ha propostes per l’àmbit marí, que agafa les aigües interiors des d’Addaia fins as Grau. El GOB demana que es delimiti una zona per pesca professional exclusiva amb nanses (per recuperar aquest art molt més selectiu que les xarxes) i també que hi hagi una zona de reserva integral per facilitar la recuperació d’algunes espècies.
L’escrit que s’ha presentat sol·licita algunes disposicions relatives al foment de la divulgació, l’educació ambiental, l’observació de l’entorn i altres tasques similars dins l’àmbit del Parc, que s’ha de recordar que és la zona nucli de la Reserva de Biosfera.
Para alimentar a las aves necrófogas que dejen la vaca muerta y no la incineren.
Una edificació abandonada,que no es seva ,decideixen es seu us….mes intervencionisme.
Alguna ideie productiva?