Skip to content

Manifest de Menorca per la Convivència


Davant l’augment del racisme i l’extrema dreta a les nostres illes, a l’Estat Espanyol i a Europa, un grup de ciutadans i ciutadanes menorquines amb perfils, bagatges i tendències polítiques diverses i plurals ens hem decidit organitzar, entenent que aquesta diversitat i pluralitat és també característica de la societat menorquina.

L’escenari global actual és molt preocupant: l’ascens de LePen a França, Jair Bolsonaro a Brasil, Mateo Salvini a Itàlia o Donald Trump als Estats Units són alguns dels exemples de l’extrema dreta que pretenen retallar tots els drets i les llibertats individuals i col·lectives que s’han conquerit amb la democràcia i la lluita popular.

En aquest sentit, durant els darrers mesos hem observat com aquest odi i intolerància deixava de ser una cosa llunyana i passava a formar part de la nostra realitat més pròxima: des de l’entrada de Vox al Parlament d’Andalusia no hi ha un dia que no es senti xerrar d’aquest partit als mitjans de comunicació. Vox, de fet, ja ha adquirit un local a la ciutat de Maó i ja ha anunciat la seva intenció de presentar-se a les pròximes eleccions municipals, autonòmiques i europees del 26 de maig.

La democràcia consisteix en el govern del poble, que requereix necessàriament el respecte cap a aquells col·lectius socials  minoritzats: població migrada, persones LGTBI+ o dones són exemples de qualcuns dels col·lectius que serveixen  sovint com a dianes dels atacs de l’extrema dreta.

En canvi, l’eclosió d’aquesta força política suposa tornar enrere moltes dècades en matèria de drets aconseguits per les dones o per les persones LGTBI+. Però no acaba aquí: el seu odi implica també importantíssims retrocessos en matèria de preservació del territori, de benestar i de drets socials. Aquesta extrema dreta, de fet, representa una amenaça per a la convivència i per la democràcia en el seu conjunt.

Quan l’odi més irracional es tradueix en idees polítiques, s’ha de saber detectar i rebutjar. Quan comediants i artistes són sancionades per fer burla i expressar la seva opinió a través de l’art i la interpretació, no podem callar. Quan s’amenacen a partits sobiranistes amb la seva il·legalització, no ens podem mantenir imparcials. Quan els discursos polítics donen ales al masclisme, no podem quedar quiets. Quan les persones són assenyalades per estimar d’una manera  o altra, cal actuar.

És per aquest motiu que trobam imprescindible fer una crida conjunta per a mostrar que la societat menorquina està a favor dels drets de les persones LGTBI+, dels drets de les dones i contra la xenofòbia i el racisme. Aquesta és també una crida a favor dels consensos que hem forjat els menorquins i menorquines durant les darreres dècades: a favor de la cultura popular, de la llengua pròpia, de les institucions d’autogovern i del model de defensa del territori tan característic de la nostra illa.

En definitiva reivindicam, d’una banda, els consensos bàsics que s’han bastit a Menorca durant les darreres dècades, i per altra banda, una cultura democràtica que promogui la convivència, on els drets de les persones siguin un punt central de la política.


Comments (2)

Deja un comentario

Your email address will not be published.